Ultima oră

Marian Lupu îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere

Marian Lupu s-a născut la data de 20 iunie 1966 în municipiul Bălți.

A absolvit Școala nr. 1 din Chișinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) din Chișinău (1983). Studiază apoi la Facultatea de Comerț și Economie a Universității de Stat din Moldova, unde a obținut diplomă cu mențiune (1987). Urmează apoi studii postuniversitare de aspirantură în perioada 1987-1991 la Academia Economică "A. Plehanov" din Moscova și la Universitatea de Stat din Moldova, în urma cărora obține titlul de Doctor în economie în anul 1991.

Din anul 1991 a activat în cadrul Departamentului de Relații Economice Externe din cadrul Ministerului Economiei, parcurgând calea de la specialist principal, apoi șef de direcție și în cele din urmă în anul 1997 devine director al Departamentului de Relații Economice Externe. Concomitent, în perioada 1992-2000, a fost director executiv al Programului TACIS – Moldova.

La 24 mai 2001 este numit prin Hotărâre de Guvern în funcția de viceministru al economiei. Marian Lupu a coordonat în această calitate activitatea departamentelor Relații Economice Externe și Comerț din cadrul Ministerului. La data de 5 august 2003, este numit prin Decret al președintelui Vladimir Voronin, în funcția de ministru al Economiei al Republicii Moldova.

La 6 martie 2005 a fost ales deputat în Parlament pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, deși nu este membru de partid. La 24 martie 2005 este ales în funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu 65 de voturi (dintr-un număr de 101). Fiind președinte de Parlament și bucurându-se de o înaltă îcredere se hotărăște se intre în PCRM cu speranța de a fi înaintat la funcția de președinte al statului.
În urma refuzului Partidului Comuniștilor de a-l propune la funcția de președinte al Republicii Moldova, în anul 2009 a părăsit partidul și a devenit la scurt timp președintele Partidului Democrat din Moldova, iar după anticipatele din 29 iulie 2009 când PCRM și PDM aveau în sumă 61 mandate (numărul necesar pentru alegerea șefului statului) Marian Lupu a refuzat să facă coaliție cu fostul partid, formând ulterior Alianța pentru Integrare Europeană (AIE) cu PL, AMN și PLDM.

Pe 30 decembrie 2010, Partidul Democrat (PDM) din nou a dat prioritate Alianței formând așa numita AIE-2 cu PL și PLDM (AMN nu a trecut pragul de 4% la alegeri). Astfel Lupu a dat de înțeles că susține reformele începute de prima alianță și că pledează pentru integrarea europenă a Republicii Moldova. În seara zilei de 30 decembrie Marian Lupu a fost ales de AIE în funcția de președinte a Parlamentului și președinte interimar a Republicii Moldova cu același număr de voturi 57 (din 101).

După ce ce la 16 martie 2012, a fost ales preşedintele RM, Marian Lupu deţine până în prezent, funcţia de preşedinte al Parmanentului.
Marian Lupu cunoaște limbile franceză, engleză și rusă. Este căsătorit și are doi copii.
 
politik.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *