Actualitate

Marian Lupu atacă dur PLDM

Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, a criticat dur Partidul Liberal Democrat pentru „presiunile exercitate asupra PD” şi „tergiversarea negocierilor” privind crearea unei alianţe de guvernare.

În cadrul unui briefing, organizat aseară la ora 17.00, Marian Lupu a declarat următoarele: „Tergiversarea negocierilor are loc din cauza Partidului Liberat Democrat. Se exercită presiuni enorme asupra poziţiei Partidului Democrat în procesul de negocieri. Membrii PDM sunt ameninţaţi cu incendierea caselor”.

El a precizat că negocierile privind formarea unei coaliţii de guvernare este întârziată de colegii din fosta Alianţă, mai ales de PLDM. „Membri ai fostei Alianţe de guvernare exercită presiuni enorme, prin intermediul presei, ONG-urilor, dar şi analiştilor politici, şi pseudo-luptătorilor precum Mocanu. În acest proces au fost incluse şi structuri din exterior, care au avut scopul de a avantaja alte partide decât Partidul Democrat. Menţionez aici şi tentativa de a organiza o manifestaţie de protest în faţa sediului PD, manifestarea de ieri (duminică – n.n.) din scuarul Operei Naţionale. Se ajunge până la ameninţări a membrilor PDM din teritoriu. Li se spune că li se va da foc la case”.

Lupu a mai spus că o coaliţie cu PCRM nu înseamnă renunţarea bruscă la vectorul european al RM. El a dat citire şi unui set de propuneri ale PDM pentru etapa actuală de negocieri. Printre acestea s-a numărat adoptarea modificărilor la Constituţie, care să permită alegerea preşedintelui prin reducerea numărului de voturi de la 61 la 51, aşa precum prevede o iniţiativă legislativă care există în Parlament. Amintim că acest proiect a fost propus de fracţiunea PCRM. Liderul PD s-a pronunţat în favoarea adoptării unui program social de guvernare, a unei politici externe echilibrate, precum şi pentru partajarea egală a responsabilităţilor în Guvern.

Contactat de TIMPUL, prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a spus că nu are loc nicio tergiversare a procesului de negocieri privind constituirea unei alianţe de guvernare PLDM-PD-PL. „Este un proces absolut firesc de constituire a unei majorităţi politice pentru guvernarea R. Moldova pe o perioadă de patru ani. Lucrurile nu merg atât de anevoios precum se insinuează. Construcţii complicate politice de genul celei pe care vrem s-o înfiinţăm noi nu se creează peste noapte. Cu atât mai mult că PLDM nu a primit vreun acord de principiu ca PD să fie parte a noii alianţe democratice de guvernare”, a menţionat Alexandru Tănase.

Referitor la sugestia lui Lupu privind formula de alegere a şefului statului de către Parlament cu un număr mai mic de voturi, prim-vicepreşedintele PLDM a spus că Partidul Liberal Democrat promovează ideea conform căreia şeful statului trebuie să fie ales de popor. „Este o viziune politică a partidului şi nu putem renunţa atât de simplu la ea. Este necesar să avem o decizie a partidului în acest sens. Nimeni nu este în măsură să spună că noi am susţine sau nu ideea de a alege şeful statului în Parlament”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *