Actualitate

Maria Cosniceanu, lingvista, conferentiara universitara

Numele Mariei Cosniceanu este bine cunoscut cititorilor nostri. Ea semneaza rubrica „Dictionar de nume”, pe care o sustine la TIMPUL din 2002, in baza careia a publicat cartea „Nume de familie: din perspectiva istorica”.

S-a nascut pe 4 februarie 1935 la Temeleuti, judetul Soroca. Dupa absolvirea facultatii, lucreaza un an profesoara de limba si literatura la scoala medie din Costesti, Hancesti. In 1958, este angajata la Institutul de limba si literatura al Filialei moldovenesti a Academiei de Stiinte a URSS (actualmente – Institutul de Filologie al Academiei de Stiinte a Moldovei), parcurgand mai multe trepte ale ierarhiei stiintifice, pana la cercetator stiintific coordonator (1995 – prezent). In anii 1964-1967, sub conducerea acad. N. Corlateanu, face doctoratul, sustinand, in 1971, teza de doctor in filologie, consacrata studierii antroponimiei nationale.

Editorial, debuteaza in 1964, cu lucrarea „Nume de persoana” (in colaborare cu A. Eremia) – primul indreptar antroponimic de la noi, reeditat in 1968 si in 1974. In 1973, apare lucrarea monografica „Studiu asupra numelor de persoana”, urmata de doua carti de popularizare a antroponimiei ca domeniu al stiintei si ca patrimoniu national in special. Odata cu proclamarea limbii romane ca limba de stat si revenirea noastra la grafia latina, M. Cosniceanu intocmeste „Dictionar cu prenume si nume de familie” – o lucrare de capatai, care, intr-un singur deceniu, a cunoscut trei editii (1991, 1993, 1999).
La aceasta frumoasa aniversare, TIMPUL ii doreste multa sanatate si noi realizari in domeniul stiintei si cultivarii limbii materne. La multi ani, stimata Doamna Cosniceanu!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *