Actualitate

Marea Britanie ia în calcul lansarea unei monede digitale oficiale- Britcoin

Ministrul britanic de Finanţe Rishi Sunak a cerut luni Băncii Angliei să analizeze oportunitatea lansării unei monede digitale susţinută de banca centrală, numită Britcoin, cu scopul de a contracara problemele implicate de criptomonede precum bitcoin, transmite Reuters citată de news.ro. O versiune digitală a lirei sterline, susţinută de Banca Angliei, ar permite companiilor şi populaţiei să deţină conturi direct la banca centrală, perturbând rolul băncilor în sistemul financiar.

"Lansăm un nou grup de lucru între Trezorerie şi Banca Angliei, pentru a coordona lucrările exploratorii asupra unei posibile monede digitale a băncii centrale", a declarat Sunak într-o conferinţă în sectorul financiar.

Ulterior, Sunak a scris pe Twitter un singur cuvânt, ”Britcoin”, ca răspuns la anunţul Ministerului de Finanţe cu privire la grupul de lucru. Alte bănci centrale analizează şi ele dacă să creeze versiuni digitale ale propriilor monede, lărgind în esenţă accesul la fondurile băncii centrale pe care doar băncile comerciale le pot folosi în prezent. Acest lucru ar putea accelera plăţile interne şi externe şi ar putea reduce riscurile la adresa stabilităţii financiare. China este un lider în lansarea unei monede digitale.

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a declarat că studiază o formă electronică de numerar pentru a completa bancnotele şi monedele, dar orice lansare este încă la câţiva ani distanţă. Banca Angliei a declarat că o versiune digitală a lirei sterline nu va înlocui nici numerarul fizic, nici conturile bancare existente. "Guvernul şi Banca Angliei nu au luat încă o decizie cu privire la introducerea unei monede digitale în Marea Britanie şi se vor angaja în consultări pe scară largă cu părţile interesate cu privire la beneficiile, riscurile şi practicile de a face acest lucru", a arătat banca centrală.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a afirmat anterior că Bitcoin, cea mai cunoscută criptomonedă, nu reuşeşte să acţioneze ca un activ stabil, de valoare, sau ca o modalitate eficientă de a face tranzacţii, fiind inadecvată să servească drept monedă şi un pariu riscant pentru investitori. Băncile centrale au avut, de asemenea, o reacţie negativă la eforturile depuse de Facebook pentru a-şi crea propria monedă digitală. Chiar şi aşa, criptomonedele au atras un interes din ce în ce mai mare din partea instituţiilor financiare majore, iar bitcoin a atins pe 14 aprilie un maxim record de aproape 65.000 de dolari, crescând de zece ori în decursul unui an.

Sunak, care a lansat conferinţa UK FinTech Week, a anunţat şi alte măsuri menite să menţină competitivitatea post-Brexit a Londrei, care rivalizează cu New York-ul pentru a fi cel mai mare centru financiar din lume. De la ieşirea Marii Britanii de pe orbita Uniunii Europene la 31 decembrie, sectorul financiar britanic s-a confruntat cu restricţii privind deservirea clienţilor UE. Sunak a propus eliminarea restricţiilor moştenite de la UE, inclusiv cu privire la cine poate tranzacţiona acţiuni la Londra. Acest lucru ar ajuta Marea Britanie să atragă mai multe tranzacţii ”întunecate” sau anonime ale marilor investitori, după ce Amsterdamul a devansat Londra ca principal centru de tranzacţionare a acţiunilor din Europa, în ianuarie.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *