Ultima oră

MAI cere ajutorul societatii civile in combaterea braconajului

Au trecut aproape opt ani din ziua in care Directia generala ordine publica a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Agentia „Moldsilva” si Societatea republicana a vanatorilor si pescarilor au elaborat un plan de combatere a braconajului si taierii ilicite a padurilor, dar lupta continua cu aceeasi intensitate. Ea nu poate fi castigata fara implicarea societatii civile, s-a anuntat ieri in cadrul unei mese rotunde organizate in incinta MAI.

Potrivit reprezentantului „Moldsilva”, Petru Rotari, cu toate ca sunt efectuate periodic raiduri pentru contracararea vanatului ilicit, numarul cazurilor de braconaj nu scade. Situatia este cauzata, in mare parte, de faptul ca cei care comit infractiunile poseda arme neinregistrate si nu detin actele necesare pentru vanatoare. Daca societatea civila ar sesiza cazurile de detinere ilicita de arme, aceasta ar inlesni cu mult munca politiei.
In prezent, activeaza 1189 de detasamente ale garzilor populare, care conlucreaza cu organele de drept in vederea mentinerii ordinii publice, asigurarii pazei recoltei si combaterii braconajului. Bunaoara, in anul curent au fost descoperite doua cazuri de sustragere a semintelor agricole, doua cazuri de sustragere a substantelor chimice (in valoare de 500.000 lei ), au fost fixate 2000 de amenzi si arestate 15 persoane invinuite de braconaj.
Oleg Ciocoi, presedintele Societatii republicane a vanatorilor si pescarilor, a precizat ca, incepand cu 2006, au fost intreprinse actiuni mai drastice de prevenire a braconajului. Printre ele se numara si amenzile mult mai mari. Spre exemplu, amenda pentru un iepure vanat ilicit ajunge la o mie de lei.
Potrivit lui Ciocoi, „cea mai eficienta modalitate de lupta contra braconajului ar fi ca Societatea republicana a vanatorilor si pescarilor sa fie abilitata cu dreptul de a intocmi procese-verbale in cazul infractiunilor”.

Irina Jurja,
stagiara la TIMPUL

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *