Politică

MAE interzice prin statut colaborarea cu PCRM

Evenimentul a început cu un cuvânt de salut adresat asistenţei de către oaspetele de onoare al Congresului, deputatul Partidului Democrat Liberal din Parlamentul României, vedeta de televiziune, Teo Trandafir. În mesajul său, aceasta le-a spus delegaţilor la congresul MAE că ei reprezintă cetăţenii R. Moldova care vor hotărî dacă drumul ţării va duce spre Uniunea Europeană. „Sunteţi cei care veţi reuşi să faceţi din Moldova o altă ţară – una mai bună. Vă respect pentru curajul de a rezista împotriva forţelor care v-au tras înapoi atâta amar de vreme”.

Preşedintele MAE, Veaceslav Untilă, a declarat că partidele care s-au perindat la putere au folosit puterea numai pentru a-şi satisface scopurile, ambiţiile şi interesele. „În calitate de preşedinte al Mişcării Acţiunea Europeană, am puterea să prezint oamenilor fapte, proiecte şi soluţii concrete. Noi am determinat actuala guvernare să se întoarcă cu faţa la pensionari. Pentru viitorii patru ani ne-am propus un obiectiv important – să creăm mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite. Planul MAE de modernizare a R. Moldova va contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei”.

Potrivit preşedintelui MAE, ţara noastră are nevoie de mai multe fapte şi mai puţină politică. „Am ţinut cont întotdeauna de aşteptările oamenilor. MAE a venit în această campanie cu soluţii reale la problemele oamenilor şi îşi propune să fie motorul politic al schimbării prin introducerea votului uninominal şi reducerea numărului de deputaţi până la 75”, a menţionat Veaceslav Untilă, amintind celor prezenţi la congres momentul în care MAE a propus partidelor-membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană un protocol politic de colaborare pentru a asigura unitatea forţelor democratice, acesta fiind însă neglijat. „Există pericolul revenirii comuniştilor la guvernare. Noi trebuie să scăpăm odată şi pentru totdeauna de ciuma comunistă. Niciun partid din Moldova n-a făcut ceea ce facem noi azi – interzicem prin statutul partidului orice fel de alianţă cu PCRM. Noi nu am negociat şi nu vom negocia cu comuniştii. Propunem, astăzi, adoptarea unei rezoluţii prin care ne angajăm ca pe parcursul anului 2011 să scoatem în afara legii secera şi ciocanul”, a menţionat preşedintele MAE adăugând că, prin acţiunile pe care le desfăşoară, MAE a devenit buturuga care poate răsturna carul comuniştilor.

Deputatul MAE, Iurie Colesnic, a declarat că MAE şi-a propus o reformă pentru modernizarea economiei Moldovei prin crearea a 60 de mii de locuri de muncă şi 1040 de întreprinderi de prelucrare. „Noi vrem ca Moldova să se integreze în Europa; nu să plece cetăţenii în Europa, dar să vină Europa la noi. De fiecare dintre noi depinde dacă vom izbuti sau nu”, a spus Iurie Colesnic îndemnând membrii partidului să se mobilizeze pentru alegerile din 28 noiembrie.

La planul de modernizare a R. Moldova s-au referit şi vicepreşedinţii MAE, Sergiu Baltaga şi Zoia Jalbă, membrii partidului Mihaela Zaharia şi Dumitru Simon, alţi vorbitori.

Spre finalul congresului au fost adoptate Hotărârea cu privire la modificarea şi completarea art. 4 din Statutul Partidului MAE, pentru interzicerea oricărei forme de colaborare cu PCRM, precum şi rezoluţiile privind scoaterea în afara legii a simbolurilor comuniste şi asumarea creării de noi locuri de muncă, drept prioritate naţională, în 2011. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *