Madridul reduce riscul răspândirii coronavirusului cu o decizie inteligentă. Ar putea fi un „model” și pentru Chișinău?

publicat în Chișinău pe 23 Aprilie 2020, 08:28

Chișinăul ar fi putut folosi aceste săptămâni de carantină, cu trafic extrem de redus, pentru a pregăti o soluţie importantă în lupta cu COVID-19. Din păcate, ca de obicei, nu s-a făcut nimic.

Odată cu relaxarea restricţiilor, creşte riscul răspândirii coronavirusului. E o realitate pe care mulţi o ignoră, dar care nu poate fi negată. Era evident, încă de la instaurarea stării de urgenţă, că lumea nu va fi putea fi ţinută în case încă doi ani, cât estimează specialiştii că va trebui să aşteptăm, până la apariţia vaccinului.

Ceea ce se putea face în aceste săptămâni de carantină era efectuarea unor lucrări, prin care riscul răspândirii coronavirusului să fie diminuat, odată cu încheierea stării de urgenţă. Şi aici vorbim, în primul rând, de reducerea necesităţii folosirii mijloacelor de transport în comun. Acest lucru se putea face prin adăugarea unor piste pentru biciclişti, mai ales că, odată cu venirea sezonului cald, se poate folosi foarte uşor acest mijloc de transport. Din păcate, aşa cum se întâmplă la noi mai mereu, nu s-a făcut nimic în acest sens. Drept urmare, lumea se va înghesui în microbuze, troleibuze și în autobuze, unde normele distanţării sociale nu pot fi respectate.

În schimb, la Madrid, unde viaţa revine, treptat, la normal, bicicleta e printre cele mai sigure forme de transport. Şi, odată cu relaxarea restricţiilor, autorităţile chiar au încurajat folosirea bicicletelor.

Serviciul public de închiriere a fost redeschis, iar numărul bicicletelor disponibile va creşte, treptat, în următoarea perioadă. Bineînţeles, inclusiv cei care vor merge pe două roţi sunt obligaţi să aibă măşti şi să folosească mănuşi, aşa cum au cerut autorităţile, după ridicarea parţială a restricţiilor.
 
VIDEO / A fost băgat cu forța în mașina de poliția pentru o simplă plimbare prin parc. Va fi amendat cu 22500 lei