Artă

Lut şi culoare în mâinile tânărului ceramist Sandu Bejenaru

„E un vernisaj deosebit în comparație cu altele, pentru că sunt expuse piese de ceramică mai puţin utilitare”, a fost părerea oamenilor prezenţi la expoziţie.

Absolvent al Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” și după o pauză de câțiva ani, pentru că nu se regăsea în meşteşugul ceramicii, de anul trecut, tânărul Sandu Bejenaru de doar 22 de ani realizează piese de ceramică și, în special, farfurii decorative, toate inspirate din arta Greciei și Romei Antice.

„Oficial, e prima mea expoziție personală pe lângă cele din timpul anilor de studii. Dedic mult timp, energie, dar și resurse pentru a realiza lucrările de ceramică. În jumătate de an am creat în jur de 60 de piese de ceramică”, spune Sandu. De altfel, predilecția tânărului artist pentru ceramică vine din fragedă copilărie – de la 7 ani, asta deși mulţi ani și-a dedicat timpul sculpturii în lemn sau picturii.

Sandu Bejenaru susține că, deşi farfuriile decorative din ceramică pentru perete nu sunt de domeniul utilitarului și este o artă mai puțin înțeleasă de publicul nostru, pentru a-și îmbunătăți meșteșugul va continua să muncească şi să acumuleze experiență. „Uneori mizez doar pe formă, alteori pe culoare. Trebuie să predomine un echilibru din culoare și formă, astfel încât să atragă ochiul spectatorilor”, afirmă ceramistul. Mai mult, tânărul își dorește ca lucrările sale să inspire oamenii, să cunoască o altfel de artă și să o interpreteze prin prisma imaginației lor.

De asemenea, deși tânărul artist a încercat să creeze obiecte și din domeniul utilitar, piesele din fabrică și obiectele chinezești sunt cele mai mari concurente ale lucrărilor sale, pentru că sunt mai ieftine. „La mine este mai scump şi lutul, şi arderea, şi culorile etc. Sumând costul materialului, munca mea, procesul tehnologic – o lucrare ajunge până la 500 de lei, în funcție de compoziție, culori, timpul realizării”, susține tânărul.

Totuşi, artistul nu mizează pe publicul din R. Moldova atunci când e vorba de înțelegerea artei sale şi visează să-şi exploateze talentul în acest meșteșug în țara-mamă a ceramicii – Spania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *