Ungheni

Lupii se întorc pe teritoriul R. Moldova

Viceministrul a menţionat că lupii nu atacă omul, excepţie fiind doar cei turbaţi. „Mai degrabă câinii atacă oamenii, decât lupii”, a spus Chirică şi a adăugat că aceştia ar fi putut emigra din Ucraina sau România. „Nu există probe care ar demonstra că lupii au început să se reproducă la noi în ţară”.

Conform afirmaţiilor directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Tudor Botnaru, lupii au fost absenţi preţ de câţiva ani pe teritoriul republicii, menţionând că acest fapt trebuie să fie îmbucurător, deoarece ei mănâncă vulpi şi câini vagabonzi, numărul cărora creşte îngrijorător de mult.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne, colonelul Nicolae Macovei, a declarat că mai ales cetăţenii satelor în care copiii sunt obligaţi să treacă prin pădure pentru a merge la şcoală sau în altă parte trebuie să fie, totuşi, atenţi.

Ala Rotaru de la Ministerul Mediului a declarat că vânarea lupilor este interzisă. „Anexa nr. 6 a Legii regnului animal prevede o pedeapsă în valoare de 250 unităţi convenţionale (u.c.). Se prevăd sancţiuni cu amendă a persoanelor fizice de la 50-100 u.c. şi a celor juridice – de la 200 la 400 u.c.”. Totuşi, în cazul în care oamenii vor împuşca lupii în timp ce se vor apăra, aceştia nu vor fi pedepsiţi.

Ministerul Mediului îşi propune să informeze populaţia despre prezenţa şi importanţa lupului în mediul natural, să nu admită păşunatul vitelor domestice în perioada noiembrie-aprilie, să organizeze lucrările de ameliorare şi sporire a productivităţii terenurilor de vânătoare şi alte acţiuni pentru a lua toate măsurile de securitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *