Ultima oră

„Luminătorul” a adus lumină în Basarabia

În cadrul ei, moderatorul manifestării, cercetătorul Iurie Colesnic a menționat faptul că aceasta a fost prima revistă bisericească, apărută în Basarabia, în limba română. „Tocmai atunci, fusese închise revistele „Basarabia” și „Viața Basarabiei”. „Ideea înființării unei reviste a preoțimii basarabene a aparținut lui Gurie Grosu și Constantin Partenie. Ea insera materiale despre religie, dar și versuri și proză cu tentă religioasă.

Redactor-fondator al revistei a fost Constantin Popovici. Mai târziu, ieromonahul Gurie Grosu, viitorul mitropolit al Basarabiei, a fost înlăturat de la conducerea revistei, sub motiv că o românizează. El a fost trimis la o mănăstire din Smolensk, unde a stat până în 1917. Acum, revista apare într-o serie nouă, grație părintelui Petru Buburuz”, a afirmat cercetătorul.

La rândul ei, dr. Silvia Grosu, a specificat faptul că părintele Gurie Grosu a fost nu doar un slujitor al credinței, ci și al culturii. „A fost o revistă care a apărut din 1908 până în 1944, cu mici întreruperi, în 1918 și 1940, și s-a bucurat de un mare succes”, a spus cercetătoarea care a îngrijit volumul „Mitropolitul Gurie Grosu, misiunea de credință și cultură”, apărut, cu susținerea Bibliotecii municipale „B. P. Hașdeu”, la Editura „Epigraf” din Chișinău.

Autori ai revistei au fost preotul Alexie Mateevici, Pan Halippa ș.a. „„Luminătorul” n-a fost o simplă revistă bisericească. Ea a fost locul de încrucișare și de deșteptare a românismului basarabean…”, sublinia, într-un eseu, părintele Vasile Țepordei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *