Editorial

Limba rusă ca armă de distrugere în masă

Analiştii americani apreciau în anul 2007 că Rusia îşi măreşte eforturile depuse pentru promovarea limbii ruse, având intenţia de a se folosi de ea ca de un element de „soft power”. Faptul sesizat de diplomaţii americani este cunoscut de multă vreme de oamenii care au experimentat pe pielea lor proprie efectele acestei arme. Limba rusă şi modul în care este ea folosită de Moscova nu prea pot fi încadrate la categoria „soft-power”. Mai degrabă este o armă de distrugere în masă, o armă destinată genocidului.

Noii propagandişti cibernetici ai moldovenismului au o definiţie foarte interesantă a etniei moldoveneşti, după cum s-a mai remarcat în ziarul TIMPUL. Deoarece bătălia diferenţierii „limbii moldoveneşti” faţă de „limba română” este foarte greu de câştigat, moldoveniştii cibernetici au acceptat printre dinţi că nu prea există deosebiri. Drept urmare, „moldovanul” adevărat este cel care vorbeşte limba rusă. Fără limba rusă „moldovanii” nu ar avea foarte multe diferenţe faţă de români. Dar în momentul în care intră în acţiune „arma” limba rusă se produce genocidul: între Prut şi Nistru românii se evaporă.

Genocidul fizic este cunoscut şi studiat: un popor se foloseşte de forţă pentru a încerca să extermine un alt popor. De cele mai multe ori, încercarea de exterminare fizică a milioane de oameni este sortită eşecului. Însă genocidul cultural este mult mai pervers. Se produce pe cale paşnică, fără morţi. O cultură pretinde că este superioară – bazându-se pe forţa armelor – şi forţează oamenii altei culturi să îşi schimbe limba şi obiceiurile. Procesul se desfăşoară treptat, pe parcursul a zeci şi sute de ani. De obicei, acest genocid cultural durează câtă vreme sunt prezente armatele ocupante. Dar dacă trece destul de multă vreme, astfel încât cultura autohtonilor să sufere modificări importante, atunci efectele armei lingvistice de distrugere în masă durează mult mai multă vreme.

Nu este nimic rău în a vorbi limba rusă. Însă în ţările fostei Uniuni Sovietice limba rusă vine la pachet cu o anumită orientare ideologică, cu o tendinţă de a vedea Moscova drept sursă a binelui absolut. Moscova este capitala unui imperiu, aşa cum au mai existat multe, aşa cum vor mai exista. Un stat ca Rusia nu are printre scopuri fericirea oamenilor, ci apărarea intereselor proprii prin orice mijloace. Un imperiu face ceea ce trebuie să facă pentru a-şi apăra cuceririle. Tot ce vine de la Moscova vine în sprijinul Moscovei.

Câte milioane de oameni au fost lipsiţi de cultura proprie în urma cuceririi lor de către Imperiul rus? Siberia, Asia Centrală au fost locuite de populaţii cu culturi proprii dintre care puţine mai sunt în stare să îşi revină. Nimeni nu a cerut socoteală Moscovei pentru aceste genociduri culturale în serie. Este uşor să vorbeşti despre frumuseţea limbii ruse, despre măreţia culturii ruse. Nu neagă nimeni aceste calităţi. Dar de ce să nu ne amintim de sutele de culturi dispărute pentru ca limba şi cultura ruse să prospere?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *