Spectacole

„Licurici” debutează cu trei premiere absolute

În această zi, la ora 11.00, spectatorii fideli ai Teatrului, adulți şi copii, vor viziona spectacolul, în premieră absolută, „Surioara Alionuşka şi frăţiorul Ivanuşka”, după o poveste populară rusă în viziunea cunoscutului regizor din Federaţia Rusă Stanislav Jelezkin, care este la cea de-a treia montare la Teatrul „Licurici”.

Duminică, la aceeaşi oră, păpuşarii noştri vin cu o nouă premieră. E vorba de spectacolul „Sus, la munte!”, regia şi scenariul fiind semnate de către directorul artistic al Teatrului, Titus Jucov, Artist al Poporului. În distribuţie evoluează Cristina Pazurati, Dumitru Uruşciuc, Mihai Crâşmari, Eugenia Gonţa, Constantin Ţurcanu, Dan Filipov, Ecaterina Strunevschi, Natalia Prodan, Natalia Târsâna şi Tatiana Andrieş. I-am enumerat pe toţi, fiindcă ei pentru prima dată joacă pe scena unui teatru profesionist, fiind încă studenţi la Facultatea de Arte Dramatice şi Management Artistic a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, clasa profesorului universitar Titus Jucov. Scenografia aparţine lui Vladimir Cantor, iar muzica îi aparține compozitorului Boris Dubosarschi.

Norişor, numele protagonistului piesei, în interpretarea Cristinei Pazurati, e un căţeluş de casă, care trăieşte în pace şi înţelegere, la o Bunicuţă (Tatiana Andrieş), dar, într-o bună zi decide să pornească în căutarea propriei viziuni despre viaţă.

Dragii mei, nu e o glumă. Această relatare vine chiar de la autorul spectacolului, Titus Jucov. De altfel, el a şi inventat numele căţeluşului, care porneşte în munţi, la turmele de oi, să le pască printre nori. În calea sa lungă, întâlneşte, mai întâi, un Dulău (în rol – Mihai Crâşmaru) şi o Căţea (un rol jucat de Eugenia Gonţa) – doi câini vagabonzi şi hoinari, care caută hrană prin gunoi, dar se cred „liberi şi independenţi”!

Pe 20 septembrie, pe scena Teatrului „Licurici” învie basmul „Sarea în bucate”, după basmul omonim de Petre Ispirescu. „Este un spectacol cu păpuşi şi actori în mesajul căruia se spune că uneori lucrurile sacre pot fi înţelese diferit”, ne-a spus Titus Jucov, pentru că nu e uşor să explici dragostea faţă de părinţi, ba mai mult – să o compari cu ceva anume. Unii o compară cu zahărul, cu mierea, iar alţii – cu „sarea în bucate”. Din spectacol mai sesizăm, cum a fost răsplătită fiica cea mai mică a împăratului pentru dragostea sa „ca sarea în bucate”, prin câte greutăţi şi încercări a trecut, fiind izgonită de la curte, cum, în cele din urmă, un prinţ o cere în căsătorie. Regia îi aparţine lui Valentin Dobrescu din România, care, de asemenea, e la a treia montare pe scena Teatrului „Licurici”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *