Comentariu

Licitaţii publice cu învingători „de-ai casei”

Pentru a demonstra echidistanţa instituţiei pe care o conduce, procurorul general, Valeriu Zubco, a anunţat că „vor fi supuse controlului nu numai privatizările din ultimii opt ani, ci şi cele din anii precedenţi – până la 2001”. Desigur, o astfel de declaraţie produce o impresie puternică. Or, într-adevăr, şi unele licitaţii desfăşurate de către guvernele precedente au generat multe discuţii (toate în şoaptă, ce-i drept), iar la clasica întrebare „Şi cine este învingătorul?” toată lumea răspundea cu un gest la fel de clasic: degetul arător îndreptat undeva în sus. Cei care trebuiau să câştige dar de fiecare dată pierdeau licitaţiile, se alegeau cu o singură consolare: „Aşa a decis comisia”.

TIMPUL a scris recent despre o licitaţie de acest gen. Este vorba de un „câştig” surprinzător pentru toată lumea şi care a fost anunţat în cadrul licitaţiei pentru dreptul de a deschide magazine duty free în cinci puncte de trecere a frontierei de stat moldo-române, câştigată de către Compania „Le Bridge Corporation”. Vă amintim că această companie a fost declarată câştigătoare în situaţia în care ea nu a îndeplinit, în mod evident, condiţia principală a concursului – să aibă o experienţă de cel puţin cinci ani în businessul dat. Companiile care au pierdut „concursul” – operatori de servicii duty free cu o experienţă de mai mult de zece ani – au încercat să-şi găsească dreptatea la Ministerul Economiei, la Guvern, însă totul a fost în zadar. A rămas doar o singură cale – de a restabili dreptatea cu ajutorul instanţei de judecată, spre care a şi fost îndreptată o acţiune corespunzătoare.

Însă, în Republica Moldova, dreptatea într-adevăr umblă cu capul spart. Constatăm cu regret că cei care organizează cu servilism pretinsele licitaţii pentru „învingătorii casei” sunt aceleaşi persoane care îi ajută pe „câştigători” şi la tergiversarea examinării cauzei de către instanţele de judecată. Această tergiversare durează deja de patru luni şi nu se vede niciun final. Poate că Procuratura Generală va fi cea care ne va ajuta să clarificăm pe cât de legale au fost şi „concursul,” şi selectarea „învingătorului” în cazul la care ne referim? Sau şi de această dată ni se va arăta cu degetul undeva în… sus?

A. Velicev, avocat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *