Cultură

Leonid Bujor: religia ar putea fi predată în şcoli de la 1 septembrie

Leonid Bujor a spus că opinia sa personală nu coincide cu cea a Mitropolitului Moldovei, ÎPS Vladimir, care pledează pentru predarea religiei sub forma disciplinei obligatorii „Bazele ortodoxiei”.

„La etapa actuală considerăm că e posibilă introducerea religiei ca disciplină opţională, începând cu 1 septembrie. Nu ştim dacă vom reuşi sau nu să ne încadrăm cu pregătirea cursului până atunci. Totul depinde în ce măsură se va purta dialogul cu Mitropolia Moldovei, dar şi cu Mitropolia Basarabiei, care au fost invitate să ofere propuneri”, a declarat ministrul.

Leonid Bujor a mai spus că, în noiembrie 2009, a primit un demers de la ÎPS Vladimir şi de la 20 de ONG-uri creştin-ortodoxe prin care se solicita introducerea religiei ca disciplină opţională. „Acest lucru noi l-am acceptat. La 27 noiembrie, am semnat demersul Mitropoliei şi am menţionat că aşteptăm propuneri”, a subliniat ministrul educaţiei.

Studierea religiei în şcoli a devenit subiect aprins de discuţii între biserică, autorităţi şi societatea civilă. Mitropolia Moldovei şi fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valeriu Pasat, liderul grupului de iniţiativă a predării obligatorii a religiei în şcoli, intenţionează organizarea unui referendum la care populaţia să îşi expună opţiunea pro sau contra. Pentru iniţierea referendumului este nevoie de colectarea a cel puţin 200 de mii se semnături. În acelaşi timp, mai multe organizaţii neguvernamentale din ţară îşi exprimă dezacordul cu această iniţiativă şi susţin că predarea religiei trebuie să fie opţională, pentru a respecta principiul constituţional de separare a religiei de stat.

Sursa: info-prim

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *