Ultima oră

LENIN VÂNDUT LA KILOGRAM

"Vindem un fragment din ultimul Lenin de la Kiev. Preţul fragmentelor din Lenin depinde de greutate şi de partea corpului din care provin. Mîna costă 1.000 de grivne (120 de dolari), o parte a braţului (90 de dolari)", sună unul dintre anunţuri. În ce priveşte capul fondatorului statutului sovietic, "acesta nu are preţ"

Statuia, operă a sculptorului Serghei Merkurov şi care era amplasată în Piaţa Basarabia din decembrie 1946, a fost dărîmată duminică de un grup de manifestanţi cu ajutorul unor cabluri de oţel. Circa 30 de persoane mascate au încercuit statuia cu o coardă, pe care au fixat-o de copacii din apropiere, dărîmînd monumentul şi strigînd "Jos, parazit comunist!", a relatat duminică AFP.

Poliţia a deschis un dosar penal în baza articolului 294 din Codul Penal (revoltă în masă).

"Este nevoie de reţinere de la acţiuni necivilizate. Statuia lui Lenin nu rezolvă nimic, iar dărîmarea sa nu face decît să complice negocierile cu alte forţe politice", a declarat pe scena amplasată în Piaţa Independenţei cîntăreaţa Ruslana, cîştigătoarea concursului Eurovision din 2004, care se numără printre cei ce protestează de mai multe zile împotriva puterii de la Kiev.

Între timp, liderul comuniştilor ucraineni, Petro Simonenko, a afirmat că acest incident nu este doar "un act de vandalism", ci demonstrează că obiectivul protestelor antiguvernamentale este "incitarea la ură (…) şi distrugerea statului prin toate mijloacele". Simonenko a acuzat opoziţia că foloseşte, cu aprobarea SUA şi a Uniunii Europene, grupuri extremiste formate din tineri neonazişti pentru a provoca autorităţile.

În noaptea de duminică spre luni a fost de asemenea decapitată o altă statuie a lui Lenin dintr-o localitate din regiunea Odesa.

Sursa: AFP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *