Culinar.md

Leacurile toamnei…

Aceste fructe aromate şi răcoritoare sunt una din minunile naturii. E păcat să nu profităm de ele atâta vreme cât se găsesc din belşug, nu sunt scumpe, iar beneficiile pentru sănătate sunt imense. Prunele ne aduc o mare concentraţie de vitamine şi minerale, ajută la slăbit, vindecă unele afecţiuni, detoxifică organismul şi fac bine la frumuseţe. Prunele crude, sub formă de suc, nectar sau gem, chiar şi prunele uscate au efectul unui tonic extrem de eficient, înlocuiesc medicamentele şi redau vioiciunea organismului.

Alungă oboseala

Prunele pe care le găsim în piaţă sunt de o mare diversitate de soiuri. Toate sunt bune, alegerea tipului de prună pe care îl puteţi mânca în cantităţi mari cu plăcere depinde de gust. O cură de prune este cel mai la îndemână tratament pe care-l putem face, pentru întărirea organismului. Vom elimina toxinele, vom purifica ficatul, toate organele vitale vor primi din plin energie. Banala prună este un rezervor fantastic atât de vitamine A, B1, B2 şi C, minerale precum sodiul, potasiul, calciul şi fierul, cât şi de acizi organici, protide şi celuloză. Datorită substanţelor pe care le conţin, prunele au proprietăţi antipiretice, antihelmintice, depurative, laxative, emoliente şi dezintoxicante.

Laxativul cel mai sănătos
Ce mai conţin prunele? Apă (80%). Ceea ce favorizează eliminarea renală, prunele fiind un ajutor preţios celor care au tendinţa de a face pietre la rinichi sau suferă des infecţii urinare. Şi cei care au o vezică biliară leneşă beneficiază de avantaje, prunele stimulând funcţionarea bilei. Bogăţia de fibre a prunelor şi prezenţa sorbitolului accelerează tranzitul intestinal. Pruna e una dintre cele mai eficiente şi igienice laxative naturale. În caz de colon iritabil, datorită pectinei, elimină crampele şi reglează evacuarea balastului alimentar.

Prunele previn bolile cardiovasculare
Aceste fructe aromate mai conţin şi potasiu (300 mg la 100 g de fruct proaspăt). Nevoia zilnică de potasiu a unui adult fiind de 3,2 g, este clar că o cură cu prune va ajuta metabolismul şi va ajuta inima să funcţioneze corect. Furnizând, în medie, 52 de calorii la suta de grame, datorită glucidelor conţinute, nutriţioniştii le recomandă fără rezerve, pentru refacerea rezervelor de energie, bolnavilor cronici, anemicilor, celor cu imunitatea scăzută sau celor cu apetit scăzut.

Proaspete, uscate, gem sau în plăcintă
Cura cu prune poate dura trei zile sau două săptămâni, în funcţie de afecţiunea tratată şi efectele scontate. În cele trei zile se consumă doar prune proaspete, în combaterea aterosclerozei, obezităţii, hipertensiunii şi reumatismului. Cura de mai multe zile presupune consumul acestor fructe cu o jumătate de oră înaintea meselor. Se vor obţine o detoxifiere generală a organismului, întărirea imunităţii şi tonifierea tuturor organelor. Atât pentru efectele diuretice şi laxative, cât şi pentru descongestionarea ficatului, se poate folosi şi decoctul de prune uscate, două căni/zi. În stare proaspătă, prunele au şi utilizări culinare: la plăcintă, tartă, prăjituri, precum şi la prepararea de magiun, dulceaţă, compot, jeleu. Din prune uscate se pregătesc diverse mâncăruri, cu sau fără carne (de post). În scopuri terapeutice, se folosesc prunele proaspete, prunele uscate, produsele obținute din prune (compoturile, îndeosebi) şi decoctul din frunze. Jeleul şi gemul de prune sălbatice sunt un remediu excelent pentru gâtul uscat şi iritat. Pentru efecte imediate, dizolvaţi o linguriţă cu vârf într-o cană cu apă fierbinte în care aţi adăugat suc de lămâie şi puţină scorţişoară şi beţi acest amestec înainte de culcare.

Nu sunt recomandate în diabetul zaharat

Unii medici recomandă cura cu prune ca un remediu natural în cazul problemelor de fertilitate. Mai mult, ele sunt benefice chiar şi femeilor care sunt deja însărcinate, deoarece conţin calciu, fiind indicate mai ales în ultima perioadă a sarcinii, pentru a se evita afecţiunile stomatologice, hipertensiunea, sau, după sarcină, osteoporoza. O singură contraindicaţie au minunatele prune: nu fac bine diabeticilor, din cauza conţinutului bogat în zaharuri. Fiind foarte nutritive, se recomandă sportivilor, copiilor, precum şi persoanelor cu regimuri hipoazotate. În general, despre prune, numai de bine.

Ajută la frumuseţe
Prunele bine coapte se folosesc şi în cosmetică. Măştile cu prune, fiind astringente, sunt recomandate în cazul tenului gras, cu porii deschişi. Fructele se zdrobesc şi se ţin pe faţă timp de 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă. Masca poate fi combinată şi cu un albuş de ou bătut spumă. Cura de prune uscate timp de până la cinci zile pe lună este benefică pentru detoxifierea tenului. Iar dacă, din cauza stresului, traversaţi o perioadă de cădere masivă a părului, faceţi un decoct din frunze de prun şi clătiţi-vă săptămânal cu el pe cap. Ţuica curată de prune, în cantitate mică, este un stimulent general şi un bun tonic digestiv.

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *