Actualitate

La sfat cu diaspora: Emil Constantinescu, Eugen Doga şi Gheorghe Duca reiau Declaraţia de la Chişinău

Contactat de TIMPUL, preşedintele AŞM, Gheorghe Duca, ne-a spus că diaspora Republicii Moldova dispune de personalităţi şi descendenţi ai acestora cu renume mondial şi autoritate solidă în plan internaţional, cu prezenţă în cercurile de elită din marile centre culturale şi ştiinţifice ale lumii, precum sunt dr. Teodor Baconschi, prof. dr. Horst Kohler, fost preşedinte al Germaniei, politologul Avigdor Lieberman, ministru de Externe al Israelului, prof. dr. Eugen Grebenicov, acad. Isaac Bersuker, ex-premierul Ucrainei Anatoli Kinah, ex-guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei Serghei Tighipko, acad. Gleb Drăgan ş.a. Gheorghe Duca consideră că acestea şi alte personalităţi ar putea fi convocate pentru a le implica în procesul de susţinere a intereselor europene ale Republicii Moldova. „În prezent, desfăşurăm lucrările preparatorii şi suntem siguri că, având susţinerea Parlamentului şi a Guvernului Republicii Moldova, în octombrie 2011 vom convoca prima şedinţă a Sfatului Oamenilor de Cultură şi Ştiinţă”, a precizat el.
În Declaraţie (vezi textul integral al Declaraţiei de la Chişinău pe www.timpul.md) se spune că SFATUL îşi stabileşte drept obiectiv prioritar sensibilizarea şi mobilizarea personalităţilor noastre din diaspora ştiinţifică şi culturală în vederea accelerării procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La rândul său, întrebat de noi de ce nu s-a dat curs acestei declaraţii până acum, ex-preşedintele României, prof. dr. Emil Constantinescu, a spus că ei au aşteptat alegerile parlamentare din noiembrie 2010, ca să se vadă dacă populaţia optează în continuare pentru vectorul european al Republicii Moldova şi votează cu partidele de orientare democratică. „Actualmente, lucrăm asupra listei diasporei şi sperăm că, din octombrie, vom organiza şedinţe anuale ale acestui Sfat”, a mai declarat Emil Constantinescu. Duminică, 10 aprilie, postul „Realitatea TV” a organizat un duplex Chişinău-Bucureşti la care, în afară de Emil Constantinescu, au participat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Europene, academicianul Gheorghe Duca şi deputatul liberal Mihai Ghimpu. În cadrul duplexului, a fost reluată această declaraţie, care a primit adeziuni din partea mai multor personalităţi.

SFATUL este conceput ca un Club apolitic, de dezbateri, şi ca un grup de reflecţie asupra identităţii noastre într-o lume globalizată.
————-

Gheorghe Duca: „Diaspora R. Moldova dispune de personalităţi şi descendenţi ai acestora cu renume mondial şi autoritate solidă în plan internaţional”
Eugen Doga: „Susţin Declaraţia de la Chişinău”
Emil Constantinescu: „Am aşteptat alegerile parlamentare din noiembrie 2010, ca să se vadă dacă populaţia optează în continuare pentru vectorul european al RM” 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *