Actualitate

La Chişinău au fost comemorate victimele catastrofei de la Cernobîl

În dimineaţa zilei participanţii la evenimente au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt, după care au efectuat un marş al memoriei pînă la piatra de temelie a Complexului sculptural dedicat victimelor catastrofei de la Cernobîl de pe strada Trandafirilor, unde a fost organizat un miting.

La manifestare au participat viceprim-ministrul Gheorghe Brega, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, Vladimir, Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Ivan Gnatişin, Ambasadorul Republicii Belarus la Chişinău, Serghei Ciciuk, alte persoane oficiale.

În alocuțiunea rostită viceprim-ministrul Gheorghe Brega a menţionat, între altele, că participarea moldovenilor la lichidarea consecinţelor catastrofei nucleare de la Cernobîl a înscris o filă de bărbăţie şi sacrificiu în istoria noastră.

Oficialul a trecut în revistă principalele acţiuni pe care le întreprinde Executivul pentru a ajuta participanţii la aceste evenimente tragice, invalizii şi rudele celor decedaţi. Astfel, de la 1 aprilie, pensiile acestora au crescut cu 10,1 la sută, iar în anul viitor pentru ei va fi dat în exploatare la Chişinău un bloc cu 80 de apartamente.

În alocuțiunea sa preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Uniunea Cernobîl din Moldova”, Tudor Căpăţînă, a exprimat recunoștință Guvernului şi Primăriei municipiului Chişinău pentru ajutorul acordat participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl, care au nevoie de hrană specială împotriva radiaţiei, de medicamente etc.

Potrivit datelor statistice, la lichidarea consecinţelor avariei nucleare de la Cernobîl au participat 3500 de cetăţeni ai R. Moldova, dintre care 1003 au decedat. Majoritatea celor rămași în viaţă sînt invalizi de gradele I şi II.

Catastrofa nucleară de la Cernobîl s-a produs la 26 aprilie 1986. Ea este considerată cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *