Cultură

La 65 de ani, Iulian Filip, omul care i-a scos un ochi lui Lenin

Inaugurată cu genericul „Iulian: puținul m(eu) și moderată de către criticul de artă Tudor Braga, în cadrul ei au luat cuvântul mai multe personalități din domeniul științei, culturii și artei: președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, directoarea Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu”, Lidia Kulikovski”, poetul și deputatul Ion Hadârcă, ex-ambasadorul Grigore Eremei, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al AȘM, Aurelian Dănilă, președintele cenaclului „Ideal”, scriitorul Vasile Căpățână, primarul satului Sofia (unde este născut autorul), Tudor Rusu ș.a. Majoritatea dintre ei au menționat faptul că Iulian Filip este un talent polivalent, care a dat lumii poezie pentru maturi și copii, pictură, grafică, precum și lucrări în alte genuri ale artei. 

Între altele, primarul Tudor Rusu a menționat faptul că Iulian Filip este cartea de vizită a satului, iar Grigore Eremei a spus că scriitorul și-a făcut un partid al său – cel al copiilor. El i-a dăruit omagiatului un tablou cu o cruce. Mulțumindu-i pentru acest dar, poetul a spus că, acum 20 de ani, cineva i-a donat un tablou al lui Lenin. Din acest portret, el a făcut o lucrare, în care i-a lăsat doar un ochi al conducătorului proletariatului mondial. „Iulian Filip a salvat copilul din sine. El este viu, respiră și se poate juca. Jocul acesta este serios prin gravitatea ludică a creativități în deplină desfășurare. Orice ar face el, lasă urme frumoase. Sunt adevărate acte ale culturii naționale”, a constatat, în discursul său, poetul și deputatul Ion
Hadârcă.

În fața celor prezenți, au evoluat elevii de la Liceul de creativitate și inventică „Prometeu”.

Iulian Filip s-a născut pe 27 ianuarie 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. De-a lungul carierei sale, a editat peste 80 de cărți și a realizat sute de lucrări de grafică și pictură.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *