Actualitate

Krasnoselskii speră la independenţă: Harta dăruită de Putin lui Dodon nu include şi Transnistria

 În cadrul unei conferinţe de presă susţinută duminică, 18 iunie, Krasnoselskii a fost întrebat despre viziunea Rusiei asupra relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol. Jurnalistul, vorbind despre poziţia Kremlinului, a folosit sintagma „Stat unitar cu stat special pentru Transnistria”. „În utlima jumătate de an, astfel de afirmaţii nu au fost făcute. Totul se schimbă. Au loc procese geopolitice.

Eu la fel pledez pentru o Moldovă integră, dar fără Transnistria. Harta pe care Vladimir Putin i-a dăruit-o lui Igor Dodon demonstrează asta. Pe ea Transnistria nu-i”, a declarat Vadim Krasnoselskii. Preşedintele nerecunoscut al regiunii transnistrene afirmă că Transnistria are dreptul istoric la independenţă şi a acuzat Chişinăul că interpretează unele fapte şi prezintă Transnistria Ucrainei ca fiind acelaşi model ca şi cel din Lugansk şi Doneţk. „Geopolitica de creare a Transnistriei, Republicii Populare Lugansk şi Republicii Populare Doneţk este diferită. Transnistria este rezultatul destrămării URSS. Uniunea Sovietică s-a destrămat cu acordul tuturor actorilor geopolitici.

Ucraina de jure nu a renunţat la teritoriile sale. Potrivit Constituţiei, Lugansk şi Doneţk sunt parte a Ucrainei. Moldova însă a renunţat de jure la Transnistria, atunci când la 23 iunie 1990 şi-a declarat suveranitatea şi când a denunţat Pactul Ribbentrop-Molotov”, a declarat Krasnoselskii.

adevărul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *