Timpul satiric

Kaghebiştii în sutane sau cârdăşia dintre Înalt Preasfinţit şi înalt preasecurist

Partidul comuniştilor întotdeauna a fost antihrist. Dacă Biserica Ortodoxă din Moldova sprijină un partid ateu, e de neînţeles”. Şi pentru noi e de neînţeles. Ce pot avea în comun demolatorii atei şi sfinţii părinţi? Dar în ţărişoară noastră orice combinaţie e posibilă. Oare ne vom obişnui şi cu aceasta, precum ne-am obişnuit cu amiciţia dintre comunişti şi creştin-democraţi? La sigur că toate combinaţiile neînţelese pentru noi sunt foarte clare pentru Moscova – veşnica noastră furnizoare de descântece ideologice. Biserica, în loc să se opună acestor matrapazlâcuri orchestrate cu kaghebişti şi tot felul de şarlatani, le merge în întâmpinare!

Ce altceva poate să însemne afirmaţia pastorului Bisericii evangheliste „Sfânta Treime” din Chişinău, dacă nu o cochetare cu duşmanul de moarte al religiei: „Trăim într-o perioadă cu totul deosebită, în care comuniştii nu mai sunt atei. Sunt comunişti religioşi. Uitaţi-vă cine construieşte şi cine dărâmă?!”. Spunând „comunişti religioşi” e ca şi cum ai spune „prostituată virgină”. Laudă comuniştilor li s-a făcut şi din afară. Arhiepiscopul de Iordania, Theophilact, a spus de parcă ar fi fost după o beţie la Cricova: „Pentru contribuţia remarcabilă la renaşterea culturii ortodoxe, numele lui Vladimir Voronin merită să fie înscris în istoria creştinătăţii”. Iată că am ajuns să o auzim şi pe asta… Îi mai pot înţelege pe cei străini care n-au trăit în regimul comunist, dar nicidecum nu-i înţeleg pe basarabeni. Oare ce ar trebui să le mai facă comuniştii pentru a le scoate din cap, odată şi pentru totdeauna, ideea comunistă? Li s-a luat totul din casă şi de pe lângă casă, au fost deportaţi, schingiuiţi, înjosiţi, omorâţi, li s-a organizat foamete, li s-au distrus bisericile şi mănăstirile… Au fost înstrăinaţi forţat de Dumnezeu! Şi omul nostru, după toate acestea, mai crede în ideea comunistă?! Ne prefacem că am uitat de cele peste 900 de biserici şi mănăstiri închise sau demolate de comunişti. Iar numărul preoţilor şi al călugărilor împuşcaţi îl ştie numai bunul Dumnezeu. Apropo, în fostul imperiu sovietic, kaghebiştii, înaintaşii lui Pasat, au omorât peste 140 de mii de călugări, 75 de mii de preoţi şi peste 80 de mitropoliţi. Doar în doi ani, 1917-1919, au fost împuşcaţi circa 20 de mii de clerici. Mai puneţi aici peste 30 de mii de biserici distruse sau prefăcute în grajduri de vite şi veţi vedea relaţia comunism-biserică, care astăzi clienţi ca Voronin sau Pasat o declară… armonioasă.

Partidul securistului Pasat, cu mitropolitul în frunte şi cu patru episcopi care-l secundează, este o iscusită speculaţie a proverbialei noastre amnezii. Dar vina o purtăm noi, nu tandemul Kartarean-Pasat, pentru că le permitem să ridice iarăşi capul. De la lista lui Pasat cu deputaţi la lista cu viitori deportaţi e un singur pas…

Alexandru Horaţiu
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *