Chișinău

Jocuri de strategie cu armata naţională pe facebook

Cel mai activ grup virtual s-a dovedit a fi „Nu vrem soldaţi moldoveni la parada din 9 mai 2010 de la Moscova”, care a protestat astăzi în faţa monumentului Ştefan cel Mare. Aproximativ 100 de manifestanţi au ieşit la protest pentru a-şi apăra demnitatea naţională. „Este inacceptabil ca soldaţii noştri să mărşăluiască alături de o armată care, în alte uniforme ne-a cotropit pământurile, ne-a împuşcat sau ne-a deportat bunicii sau părinţii”- au scris organizatorii protestului pe facebook.

Timp de o oră ei au ţinut discursuri, prin care le-au cerut politicienilor să nu umilească ţara şi să anuleze participarea soldaţilor moldoveni la parada de 9 mai.

Veteranii prezenţi la manifestaţie, vorbitori de limbă rusă, doar au strâns din umeri, plecând de la protest purtând în piept nu numai panglica „Sf. Gheorghe”, ci şi o panglică tricolor.

Pentru marea victorie asupra Germaniei hitleriste luptă pe facebook grupul tinerilor comsomolişti –„9 mai-Ziua Victoriei”. Aceştia sunt indignaţi că ziua de 9 mai a fost redenumită în „65 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial”, motiv pentru care fac declaraţii acide în adresa Guvernului Filat.

Emoţiile domină opinia publică, care nu poate înţelege de ce participarea ostaşilor moldoveni la parada de la Moscova este o decizie pragmatică. Nervozitate provoacă şi încăpăţânarea lui Ghimpu, care tocmai acum a scos în prim plan problema transnistreană.

Prim-ministrul este de părere că neparticiparea Moldovei la parada militară nu va soluţiona conflictul transnistrean şi că aceste discuţii pot fi iniţiate după festivitatea din capitala Rusiei.

În timp ce unii îl condamnă pe Filat şi îl proslăvesc pe Ghimpu, un alt grup de tineri pe 9 mai vor serba Ziua Europei. În 1950, pe 9 mai Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, a propus Germaniei, dar şi altor state europene să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii pe bătrânul continent.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *