Internațional

Iurie Leancă: resping un scenariu de federalizare a R. Moldova

 Întrebat despre declaraţia ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a sugerat, duminică, într-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, că federalizarea Republica Moldova reprezintă o soluţie pentru reglementarea conflictului transnistrean, şeful diplomaţiei de la Chişinău a arătat că poziţia omologului rus nu este nouă.

"Cunoaştem această atitudine a Rusiei, noi avem poziţia noastră, avem principiile pe care noi considerăm că trebuie să fie găsită soluţia pentru acest conflict, iar poziţia noastră este că discuţiile trebuie să înceapă fără precondiţii", a subliniat ministrul Iurie Leancă.

El a adăugat că oficialii de la Chişinău au discuţii pe tema conflictului transnistrean cu partenerii din Est şi din Vest şi rămâne de văzut cum se vor finaliza. "Dar, încă o dată, avem anumite principii, anumite linii roşii, pe care nu le vom depăşi, fiindcă suveranitatea, integritatea teritorială şi perspectiva europeană a Republica Moldova nu pot fi puse în discuţie", a punctat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Ministrul Iurie Leancă a afirmat că, pe anumite subiecte, există o abordare comună între Rusia şi Republica Moldova în ceea ce priveşte conflictul transnistrean. "Atunci când am fost la Moscova, în martie, în vizită, la conferinţa de presă ministrul Lavrov a vorbit despre o ţară unică, acesta a fost cuvântul, şi nu o abordare de stat comun, cum a fost vehiculat un aşa concept în anii ’90. A vorbit despre faptul că acest conflict urmează să fie reglementat în cadrul unei ţări integre şi suverane, cu un statut larg pentru Transnistria. Iată, şi noi pornim de la această premisă", a explicat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

El a mai declarat că, tot cu prilejul vizitei la Moscova, a avut cu ministrul Serghei Lavrov discuţii privind schimbarea formatului forţelor de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. "Într-un fel, a avut o reacţie pozitivă, că a ajuns timpul să schimbăm formatul de pacificatori, că o să avem unul internaţional, fără elemente militare, deci să nu mai fie soldaţi acolo, ci să fie pacificatori civili şi poliţişti, eventual, deci sunt anumite elemente care, ca principii, coincid, dar acum să vedem la nivel de detalii", a subliniat vicepremierul Iurie Leancă.

Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să renunţe la poziţiile lor radicale, iar Transnistriei trebuie să i se acorde un statut special, pentru că nici ideea independenţei Transnistriei, nici cea a Moldovei ca stat unitar nu-şi găsesc sprijin internaţional, a declarat duminică ministrul rus de externe în interviul de la Ecoul Moscovei.

"Organizăm la 21 iunie, la Moscova, o întâlnire în format ‘5 plus 2’ (Chişinăul, Tiraspolul, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori), unde toate părţile sunt aşteptate şi unde am dori să declarăm fără echivoc că relansăm procesul politic", a declarat Serghei Lavrov. Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să renunţe, însă, la poziţiile lor extreme şi radicale, care împiedică reglementarea transnistreană, a adăugat ministrul rus de externe. "Dacă moldovenii zic: ‘Nu vom negocia decât pe baza legii din 2005 referitoare la statul unitar’, Tiraspolul nu va ezita să dea replica: ‘Şi noi, cei de pe partea stângă (a Nistrului – n.r.), nu vom vorbi decât plecând de la referendumul (…) cu privire la independenţa noastră’ ", a opinat şeful diplomaţiei de la Moscova. "Trebuie să se renunţe la aceste poziţii extreme", a pledat Lavrov.

În martie anul acesta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov sugera că Rusia nu îşi va retrage armamentul din Transnistria, decât după soluţionarea conflictului, argumentând că nu poate folosi forţa pentru a convinge autorităţile de la Tiraspol, care se opun transferului de muniţii ruse. Lavrov a declarat atunci că Rusia este dispusă şi interesată de transferul de armament din Transnistria, precum şi de o schimbare a formatului forţelor de menţinere a păcii – pe care le-ar vedea plasate mai degrabă sub mandat OSCE – dar numai după ce se va ajunge la o soluţie în conflictul transnistrean.

Sursa: Realitatea.net

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *