Cultură

Iurie Colesnic a lansat cartea „În lumea asta sunt femei”

După ce a realizat enciclopedia „Femei din Moldova” în anul 2000, unde a povestit despre viața mai multor femei din țara noastră, autorul a hotărât să dedice o nouă carte cu povești mai detaliate despre femei.

Cele 576 de pagini cuprind istorii ale doamnelor de excepție ale Basarabiei din anul 1812 până în zilele noastre. Elena Alistar, Ecaterina Arbore, Ruxandra Sturdza, Iulia Feadovskki, Maria Bieșu, Maria Cebotari și Domnica Darienco sunt doar câteva personaje ale celei mai noi cărți semnate de Iurie Colesnic.

„Despre femei trebuie să fie povestit mai detaliat, cu o abordare sentimentală și inteligentă”, ne-a spus autorul. Întrebat care poveste a femeilor din Basarabia l-a impresionat cel mai mult, autorul ne-a răspuns că „fiecare are istoria ei, iar toate poveștile de viață sunt deosebite”.

Istoricul literar ne-a povestit despre campioana europeană la raliuri aviatice Nadia Russo. O tânără din Rusia care, după revoluția din 1917, a ajuns în Basarabia și s-a căsătorit cu moșierul Alexandru Russo, nobil de viță veche, din celebrul neam Russo. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, Nadia a activat ca pilot în „Escadrila Albă”, luptând pe frontul de est. După război, a fost închisă și deportată în Bărăgan. În anul 1988, moare la București, în sărăcie și uitare.

În 2015, Iurie Colesnic a lansat un nou volum „Chişinăul nostru necunoscut”, o enciclopedie de 630 de pagini despre un Chişinău miraculos: cu monumente, personalităţi și fapte culturale impresionante.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *