Actualitate

Iraniencele câştigă bătălia în războiul pentru schimbarea strictului cod vestimentar islamic

Persoanele care nu respectă codul de îmbrăcăminte islamic, împus în Iran după revoluţia din 1979, nu vor mai fi arestate în Teheran, a declarat şeful poliţiei din capitala iraniană Hossein Rahimi.

,,În conformitate cu decizia comandantului forţelor de poliţie, cei care nu respectă codul de îmbrăcăminte islamic nu vor mai fi plasaţi în centrele de detenţie, iar infracţiunea lor nu va fi inclusă în cazierul judiciar", a declarat Rahimi, citat de ziarul Sharq.Acest anunţ marchează o relaxare a normelor islamice riguroase impuse în Iran în urmă cu 38 de ani.

Cu toate acestea, în cadrul forţelor de securitate iraniene există încă numeroşi susţinători feroci ai acestui cod vestimentar , ceea ce va complica punerea în aplicare a acestei decizii.

Potrivit agenţiei semi-oficiale iraniene Tasnim, urmărirea judiciară va fi înlocuită cu cursuri speciale oferite de poliţie. Dar recidiviştii sunt expuşi riscului de urmărire penală.

În plus, codul strict de îmbrăcăminte va fi păstrat în afara capitalei iraniene.De aproape 40 de ani, femeile iraniene trebuie să-şi acopere părul şi să poarte haine lungi şi largi. Femeile mai tinere, mai liberale, împing limitele codului de îmbrăcăminte suficient de departe, purtând eşarfe care nu acoperă pe deplin părul şi dându-şi cu ojă pe unghii, ceea ce provoacă furia conservatorilor.

Poliţia moralităţii iraniene – asemănătoare cu poliţia religioasă din Arabia Saudită – îi arestează pe cei care încalcă regulile codului vestimentari şi îi urcă într-o maşină de poliţie. Familiile acestora sunt apoi obligate să aducă "haine decente" celor reţinuţi. Contravenienţii trebuie să semneze un formular prin care se angajează să nu mai comită infracţiunea.

Bărbaţii pot fi opriţi de poliţie dacă sunt văzuţi în pantaloni scurţi sau fără cămaşă.În 2016, poliţia din Teheran anunţase că va angaja 7.000 de bărbaţi şi femei în cadrul unei noi divizii de poliţie pentru a monitoriza morala publică şi a impune codul vestimentar.

Sursa: Adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *