Economie

Intră în vigoare ajustările programului Agent Economic Autorizat cu cel european

Serviciul Vamal menționează că astăzi intră în vigoare o hotărâre a Guvernului din 4 aprilie, prin care sunt operate unele modificări și completări cu privire la punerea în aplicare a prevederilor secţiunilor a 271-a şi a 281-a din Codul Vamal al Republicii Moldova. Acestea se referă la implementarea procedurilor simplificate de vămuire și a instituției agentului economic autorizat.

Scopul noilor amendamente îl constituie ajustarea cadrului legal aplicabil pentru programul Agent Economic Autorizat cu practica europeană în domeniul dat, acestea reprezentând angajamente asumate conform Acordului de Asociere cu UE, inclusiv la capitolul DCFTA. Odată cu aplicarea noilor modificări, sunt create premisele necesare pentru promovarea implementării sistemului de recunoaștere reciprocă a agenților economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Totodată, certificatele de Agent Economic Autorizat eliberate până pe 7 aprilie 2017 rămân valabile până la reevaluarea acestora de către Serviciul Vamal.

În prezent, statutul de Agent Economic Autorizat este deținut de către 103 companii din Republica Moldova, acestea beneficiind de reducerea numărului de controale, trecerea simplificată a frontierei de stat și prioritate în perfectarea actelor vamale.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *