Interviu

INTERVIU /// Veaceslav Nedelea: „Drumul nostru în Europa trece prin România”

 – De ce doriți să deveniți deputat și în noul Legislativ?
– Vreau să acced în următorul Parlament pentru că am capacitatea, studiile, experiența necesară, dar și sprijinul oamenilor, mai ales a celor din circumscripția uninominală nr. 27. Sunt candidatul Partidului Democrat, iar colegii, susținătorii din circumscripție și oamenii din sectorul Buiucani mă recomandă.

– Pe circumscripția nr. 27 Chișinău îi aveți ca principali concurenți pe Vladimir Bolea de la ACUM și pe Radu Mudreac de la PSRM. De ce ați ales anume această circumscripție?
– Nu eu am ales circumscripția. Conduc Organizația Teritorială a PDM din 2009. Cunosc fiecare stradă, fiecare cartier din sectorul respectiv. Aici am făcut și facultatea, aici muncesc, aici îmi desfășor activitatea politică. Pe când oponenții, despre care ați pomenit, au fost înaintați de formațiunile politice sau blocurile care i-au înaintat.

„Noi nu facem promisiuni”

– De ce nu vă regăsiți și pe lista națională a PDM?
– Din simplu motiv că pe această listă se regăsește numai conducerea partidului. Acestea sunt regulile interne ale PDM, care au fost votate unanim de toți membrii.

– Vlad Plahotniuc a declarat că PDM ar putea înregistra în acest an un rezultat record. Fiind și dvs. un membru al acestui partid, pe ce credeți că se bazează afirmațiile liderului formațiunii?
– Aceste declarații se bazează pe capacitatea organizatorică a colegilor noștri, pe evaluarea experienței noastre pe parcursul anilor, atât ca manager, cât și ca persoane care au ocupat diferite funcții în Guvern și în Parlament, dar și pe capacitatea noastră de muncă. Noi nu facem promisiuni. Noi avem realizări, pe care le comunicăm potențialilor alegători și în general facem angajamente electorale. Așa că lumea cunoaște capacitatea noastră de muncă și de realizare a celor promise.

„Este exclusă o coaliție cu PSRM și Partidul Șor ”

– În situația în care nu se întâmplă așa, în opinia dvs. cu cine ar trebui să coalizeze PDM în următorul Parlament, dacă luăm în calcul partidele, care au șanse să acceadă în legislativ, potrivit sondajelor: PSRM, ACUM, Partidul Șor?
– Noi suntem un partid politic proeuropean și probabil, vom depăși acele lucruri care ne dezbină, în ceea ce privește partidele politice care au valori comune cu noi. Dar, sper că va fi un segment proeuropean destul de consistent în noua componență a Legislativului R. Moldova.

– Fiindcă se tot vorbește prin târg despre binomul Plahotniuc-Dodon, există totuși vreo posibilitate în care ați coaliza cu PSRM și Partidul Șor?
– Exclud din start această posibilitate. Cred că mai degrabă conducerea PDM va opta pentru alegeri parlamentare anticipate, dacă nu se va reuși crearea blocului proeuropean în Legislativ.

– Dar o coaliție cu ACUM în ce condiții ar fi posibilă sau mizați pe candidații independenți, care s-ar putea alipi fracțiunii PDM după alegeri?
– Nu este exclusă o coaliție cu ACUM, depinde de scorul electoral pe care îl vor obține, dar cred că va fi unul mai mic decât al nostru. Cât despre candidații independenți poate unul sau doi se vor regăsi în noua componență a Parlamentului. Mai mult, sunt și candidați ale mai multor formațiuni politice, care teoretic nu au șanse să obțină victorie nici măcar pe circumscripții. Nu vreau să dau nume, pentru că publicul îi cunoaște. Ar fi perfect dacă în viitorul Parlament s-ar regăsi măcar doi candidați uninominali din diasporă.

„Am colectat circa 700 de semnături în 24 de ore”

– În cât timp ați colectat semnăturile pentru susținerea dvs?
– Capacitatea noastră de organizare și mobilizare ne-a permis ca, timp de 24 de ore, să colectăm circa 700 de semnături date în favoarea înaintării candidaturii mele. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că am o echipă de circa 1000 de colegi, membri de partid.

– Colegul dvs. de partid, Victor Mândru, le-a acumulat în numai patru ore. Comuniștii au contestat înregistrarea sa în cursa electorală, dar contestația a fost respinsă pe motiv că a fost depusă tardiv. Cum e posibil să aduni atâtea semnături într-un termen atât de scurt?
– Este posibil și depinde de capacitatea organizațională. Probabil acesta cunoștea că a doua zi trebuia să colecteze semnăturile, a convocat organizațiile primare din cadrul organizației teritoriale și a apelat la o serie de colegi, simpatizanți atât de ordin constituțional, cât și de ordin politic, și s-a reușit acest lucru.

– La propunerea PD s-a organizat și referendumul consultativ la una dintre întrebări va fi dacă cetățenii sunt de acord cu reducerea numărului de deputați de la 101 la 61. Cum vor fi împărțite locurile în următorul legislativ dacă referendumul va fi validat, iar numai pe circumscripțiile uninominale vor fi aleși 61 de deputați? Cine și în ce temei va reduce numărul acestora?
– Pe lângă optimizarea componenței Parlamentului, fracțiunea PDM solicită ca, în cadrul acestui plebiscit, alegătorii să se pronunțe asupra posibilității cetățenilor de a retrage prin proceduri legislative mandatul unui deputat, care i-a dezamăgit sau care nu și-a îndeplinit obligațiunile de serviciu. Din păcate, în prezent, cetățenii au foarte puțină încredere în Parlament ca instituție, iar noi ne axăm pe compartimentul eficiență. Astfel, încă la Congresul din 2016, PDM a anunțat că va trece la eficientizarea Guvernului și a Parlamentului. Prin urmare, dacă opinia populară va fi favorabilă, vom elabora proiectul respectiv de lege, vom solicita opinia experților în drept constituțional, dar și a Comisiei de la Veneția, după care, dacă o să avem majoritate parlamentară o să modificăm Constituția. În caz contrar, vom fi nevoiți să revenim cu un nou plebiscit, prin care să solicităm poporului modificarea prevederii constituționale, în raport cu componența Parlamentului R. Moldova.
„Nu doresc lichidarea R. Moldova, deoarece doresc să candidez în Parlament”
– Dvs. doriți ca R. Moldova să se unească cu România?
– Doresc, dar într-un termen rezonabil. Eu nu doresc lichidarea R. Moldova ca entitate statală, deoarece vreau să candidez în Parlament. Ar fi culmea dacă aș dori ca R. Moldova să dispară. În aspectul simbolic fac o destăinuire, am asimilat interimatul funcției de primar în orașul Durlești și, când colegii de acolo mi-au propus să semnez o declarație simbolică de reunire cu România, am făcut-o din toată inima.

– Acum, cât de posibilă este Unirea și în ce condiții?
– Eu cred că la momentul respectiv, aceasta nu este posibilă, dar nici nu este exclusă. Vom crește performanță economică aici, vom beneficia de expertiza românilor în procedura lor de aderare, iar la o eventuală aderare a R. Moldova la UE ne vom regăsi.

– Cum credeți că se explică disensiunile tot mai evidente, care se observă în ultimul timp printre unioniști?

– În opinia mea, curentul unionist nu este unul predominant pe eșichierul politic. Totuși, acesta are dreptul să existe și să-și promoveze ideea. Unele formațiuni politice au introdus în statut Unirea cu România, dar noi suntem pentru făurirea, construirea și racordarea R. Moldova la valorile europene. Însă, drumul nostru în Europa trece oricum prin România, chiar dacă am vrea noi să facem altfel.

„E rușinos să-l lipsești pe Traian Băsescu de cetățenia R. Moldova”

– Ce părere aveți despre decizia instanțelor noastre de judecată cu privire la retragerea cetățeniei R. Moldova președintelui Traian Băsescu?
– E rușinos să lipsești de cetățenia R. Moldova o personalitate politică, care a avut întotdeauna o atitudine prietenoasă și care a depus un efort considerabil pentru ca toți cetățenii R. Moldova să-și poată redobândi cetățenia română. În acest sens, dezaprob totalmente poziția președintelui Dodon.

– Credeți că așa-zisa federalizare propusă de Igor Dodon este posibilă în situația în care liderii de la Tiraspol își mențin ferm poziția că Transnistria va rămâne separată de R. Moldova?
– Nu este posibilă și este exclusă, niciodată majoritatea cetățenilor din R. Moldova nu va susține un astfel de mecanism de organizare social-politică a societății și a statului. Împreună cu formațiunea politică pe care o reprezint, pledăm pentru un caracter unitar al R. Moldova.

– Dacă veți ajunge deputat și în următorul Parlament, ce veți face concret pentru alegătorii dvs., dar și pentru ceilalți cetățeni?
– În primul rând, port o responsabilitate sporită față de alegătorii, care locuiesc în perimetrul circumscripției nr. 27 din cadrul sect. Buiucani. În al doilea rând, programul meu electoral prevede un set de acțiuni primordiale, dar despre acestea voi vorbi în campania electorală în cadrul acțiunilor publice.

– Dar dacă veți pierde alegerile, cu ce vă veți ocupa?
– Nu pot examina „dacă”, pentru că nu le voi pierde.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *