Actualitate

Interesul poartă fesul

Scriitoarea Margareta Spânu-Cemârtan este o femeie de fier, care a suportat teroarea stalinistă în siberii de gheaţă în cele mai groaznice chinuri aruncate pe capul celor deportaţi, fără nicio vină, de către călăii comunişti, care s-au năpustit ca nomazii asupra băştinaşilor basarabeni în 1949. După ce a citit articolul meu „Metamorfoza luptei protestatarilor cu morile de vânt”, m-a sunat să-mi spună despre interdicţiile ei de la mitingul de protest din 30 iulie a.c., organizat de A. Năstase şi M. Sandu.

– M-am prezentat cu întreaga familie, ca întotdeauna, cu lozinca: „Numai Patria-mamă ne va salva de bandiţi. Băştinaşilor, treziţi-vă!”.
Chemarea la protest nu m-a mirat. Dânsa la toate manifestațiile îşi spune poziţia proprie ce nu corespunde cu a organizatorilor mitingului care cheamă poporul la protest, având alt interes – de răsturnare, de schimbare nu a sistemului, ci doar a hoţilor, corupţilor din guvern, parlament…
– Dar de data aceasta ai reuşit să urci la tribună să-ţi spui propriul adevăr pentru care ai venit?
– Cu părere de rău, nu. Deşi eram cu toată familia, am fost înconjuraţi de nişte bravi veterani care mi-au interzis să arăt pancarta cu „vina”…
– După câte ştiu, aţi mai avut astfel de interziceri, încă din 2015-2016. Organizatorii mitingului văd unica salvare a noastră din prăpastia în care am căzut – lupta cu guvernul şi parlamentul corupt, tâlhăresc pentru o schimbare cu oameni mai oneşti, cinstiţi, care nu vor fura.
– Da, domnule profesor, dar de unde să-i luăm! Că în ultimii 25 de ani tot îi schimbăm, dar ei devin tot mai corupţi, mai mafioţi, mai trădători şi fură ţara în ochii lumii. Iată de ce eu cred că singura cale a noastră de salvare este Reîntregirea Ţării!

Cum să explici că în văzul zecilor şi zecilor de protestatari m-au alungat de la miting numai pentru faptul că lozinca mea nu corespundea cu lozincile strigate de la microfon de către dirijorii mitingului? Cum explică ei, aceşti dirijori, lipsa tineretului revoluţionar de la miting? Cum explică ei (PPDA şi PAS) că mitingul a fost moderat de românofobul ex-comunistul, Alexei Tulbure, omul care tulbură apele în ţară, de decenii? Participând la mitinguri, protestatarii ar trebui să observe ce fes poartă moderatorii, având doar interesul răsturnării şi instalării unei noi puteri.
– Stimată doamnă, atâta timp cât protestele vor fi conduse, dirijate de oameni care au alte interese prin lozinci şi strigăte disperate: „Jos!”, „Noi nu cedăm!”, „Noi suntem poporul!” ş.a., interese ascunse, camuflate bine prin lupta cu corupţia, cu mafia, cu statul oligarhic, cu guvernul şi parlamentul hoţ, pentru a-l înlocui cu un alt stat mai „bun”, vom rămâne în această prăpastie adusă peste noi de către cei iubitori de putere, de avere, de treucă… Din păcate, noi am avut şi avem parte de conducători, care pot doar să ne tulbure viaţa, destinul. Acum cei îmbogăţiţi prin hoţii şi corupţie le convine ca totul să rămână tulbure. Tulbure în educaţie, în credinţă, în gestionare juridică, constituţională, în toate. Ei ascund averi, impozite, trădările, hoţiile… Ei se tem de adevăr, de esenţă. Din obişnuinţă! Aceștia suntem noi, de a nu intra în esenţă, de a nu vedea interesul ascuns al celor care având dorinţa de putere, de avere îşi ascund păcatele, înlocuind politica cu partide, conştiinţa naţională cu „independenţa”, revenirea la destin prin unirea neamului în lupta cu corupţia şi conducătorii statalişti… la noi vine din secole.
Amintiţi-vă cu câtă siguranţă şi triumf îi raporta Kutuzov ţarului rus anexarea Basarabiei că „a lăsat basarabenilor doar ochii cu care să poată să plângă”. Logica ne spune că răul ce ne însoţeşte, fiindu-ne impus, odată şi odată trebuie să ne deştepte. Din păcate, aceasta se întâmplă cu noi foarte încet. Motive sunt multe, dar eu doresc să mă refer doar la unul, cea mai mare, mai complicată.

Am scris în repetate rânduri că (a se vedea cartea „Ideea naţională a românilor – Reîntregirea Ţării”) în condiţiile unei societăţi divizate, ca a noastră, când „R. Moldova aste o ţară… slab dezvoltată, vorba lui Efim Tarlapan, unii partinici doritori de putere şi avere fac tot posibilul să bage în mintea celor mulţi că acum nu-i posibilă Unirea şi Reîntregirea Ţării. Mai întâi trebuie răsturnaţi mafioţii de la putere, apoi cu Unirea vom mai vedea. Prin aceasta explică ei chemările: „Jos!”, „Noi suntem poporul!” … O bună parte din băştinaşi mai dau crezare acestor chemări şi continuă să mai vină la mitinguri chiar dacă liderii PPDA şi PAS fac alianţa ba cu Dodon şi Usatîi, ba cu alţii care vor răsturnare, treucă şi avere.
Izolaţi de Patria-mamă, vom fi striviţi, pierduţi în beznă.
Spun acest adevăr, făcându-mi datoria de cetăţean şi deputat în Sfatul Ţării-2, datorie sfântă faţă generaţia Unirii – 1918.

Virgil MÂNDÂCANU,
profesor universitar
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *