Timpul Local

Inspectoratul fiscal aşteaptă declaraţiile pe venit!

Şeful IFPS a menţionat că au mai rămas doar trei zile în care cetăţenii îşi pot depune declaraţiile pe venit. În caz contrar, aceştia vor fi supuşi unor amenzi, conform art. 260 alin. (1) din Codul Fiscal, în valoare de 5% din suma impozitului, pentru fiecare lună de întârziere, care urmează să fie vărsate în bugetul de stat. Totodată, mărimea amenzii nu poate depăşi suma de 30% din suma impozitelor. Prezentarea declaraţiei care conţine informaţii false se sancţionează cu amendă în valoare de 30 la sută din suma diminuării.

Până pe 28 martie curent, organele fiscale au recepţionat peste 51.980 de declaraţii de la persoanele fizice, inclusiv 349 electronice şi 3.100 rapide. De asemenea, 19.939 persoane juridice au prezentat declaraţii privind impozitul pe venit (31 electronice şi 1100 rapide) şi 9.500 dări de seamă unificate (10 electronice, 560 rapide). „În anul 2009 au fost prezentate 147.954 de declaraţii ale persoanelor fizice. Există o tendinţă de creştere a numărului de declaraţii prezentate de către persoanele fizice”, a spus Platon. În urma declaraţiilor persoanelor fizice, au fost calculate suplimentar la bugetul de stat 34,6 milioane lei.

Nicolae Platon susţine că Serviciul fiscal nu se va ocupa cu impozitarea remitenţelor în R. Moldova. Nici banii transferaţi din exteriorul ţării nu vor fi impozitaţi. „În Parlament a fost discutată problema ca veniturile care depăşesc suma de 300 de mii de lei şi imobilele mai scumpe de un milion de lei ale persoanelor să fie evaluate prin metoda indirectă. În situaţia în care cineva a achiziţionat un anumit imobil, Serviciul fiscal va contrapune toate veniturile pe care le-a declarat în ultimii ani persoana dată şi, dacă aceasta nu va putea argumenta sumele respective, suma va fi impozitată indirect. Metoda indirectă a fost folosită până în prezent în cazul veniturilor persoanelor juridice”. Potrivit datelor Cadastrului fiscal, în R. Moldova 4.655 persoane dispun de imobile cu valoare mai mare de un milion de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *