Actualitate

Inima democraţiei germane atacată de extremişti de dreapta

Sîmbătă s-a desfăşurat la Berlin una dintre cele mai mari demonstraţii îndreptate împotriva politicii sanitare a guvernului federal. La cele două mari demonstraţii autorizate – pe lîngă altele mai mici – au participat aproape 40.000 de persoane. 3.000 de poliţişti i-au încadrat pe manifestanţi. În urma unor altercaţii violente, poliţia a reţinut circa 300 de persoane.

Preşedintele federal Frank-Walter Steinmeier a condamnat cu vehemenţă asaltul unor extremişti de dreapta asupra Bundestag-ului, sediul parlamentului federal din capitala Germaniei. Încercarea extremiştilor de a forţa, sîmbătă, intrarea în Bundestag şi arborarea steagurilor Reich-ului, imperiului german, a fost calificată de Steinmeier drept „un atac insuportabil asupra inimii democraţiei”. La asaltul pomenit, oprit de către forţe de ordine, au participat numeroase persoane care aparţin unor organizaţii de dreapta. Cei mai vizbili erau aşa numiţii Reichsbürger (cetăţeni ai Reich-ului), o grupare eterogenă care nu recunoaşte existenţa Republicii Federale ca stat. Simbolul lor distinctiv este steagul imperial care după abdicarea împăratului şi proclamarea republicii, în 1918, a fost înlocuit cu un nou drapel. Autoproclamaţii cetăţeni ai Reich-ului s-au alăturat demonstraţiilor contra măsurilor sanitare care au avut loc sîmbătă la Berlin.

Iniţial, peste 3.000 de organizaţii au cerut aprobări oficiale pentru a protesta contra reglementărilor privind îngrădirea coronaepidemiei. Două mari demonstraţii au fost interzise de către land-ul Berlin. În urma plîngerilor înaintate justiţiei, demonstraţiile au fost admise pe motiv că senatorul pentru probleme interne al land-ului Berlin, Geisel, a justificat politic actul de interdicţie, încălcînd astfel neutralitatea obligatorie a funcţionarilor de stat. Senatorul a spus că demonstraţiile vor fi instrumentalizate de către extremişti de dreapta, ceea, ce de fapt, s-a şi întîmplat. Pe reţelele de socializare grupuri naţionaliste şi organizaţii radicale au lansat chemări, cerînd simpatizanţilor să vină la Berlin pentru a demonstra contra „regimului Merkel” şi a „dictaturii sanitare” instituite de către executivul federal. Cele două mari demonstraţii, la care, potrivit poliţiei, au participat aproape 40.000 de persoane, au fost organizate de mişcarea Querdenken 711 (într-o traducere aproximativă: Gîndire transversală), înfiinţată de omul de afaceri din Stuttgart, Michael Ballweg, şi de un grup eterogen autointitulat „Versammlung für die Feiheit” (Miting pentru libertate).

Participanţii la „mitingul” care s-a format în partea estică a Berlinului n-au respectat distanţarea socială şi nici nu au purtat măşti de protecţie, ceea ce a determinat poliţia să-i disperseze pe manifestanţi. În masa pestriţă de manifestanţi s-au strecurat şi reprezentanţi ai unor organizaţii anti-vaccinare, conspiraţionişti, membri ai mişcării chineze Falun Gong, ai mişcării identitare şi organizaţiei Q-anon, susţinători ai preşedintelui Putin şi preşedintelui Trump, antisemiţi, cetăţeni ai Reich-ului, cît şi partizanii lui Attila Hildmann, fondatorul partidului anti-corona, „Widerstand 2020” (Rezistenţa 2020). Unii participanţi au arborat steagurile Germaniei, Franţei, Rusiei, Statelor Unite, Marii Britanii, României, Greciei, Spaniei, Italiei. În faţa ambasadei Rusiei, un grup de cetăţeni ai Reich-ului a început să arunce cu sticle şi pietre în forţele de ordine, rănind 7 poliţişti. În urma altercaţiilor violente au fost arestate mai multe persoane, inclusiv extremistul Attila Hildmann care în iunie a declarat că „Merkel este o comunistă”, China e vinovată de coronavirus, iar „Trump va salva lumea întreagă”. Tot Hildmann a spus într-o cuvîntare, prilejuită de coronademonstraţia de la începutul lui august, din Berlin:

„Hitler a fost o binecuvîntare în comparaţie cu comunista Merkel – pentru că ea împreună cu Gates planifică un genocid global cu 7 miliarde de victime.”

Masa de oameni care a fost înconjurată de 3.000 de poliţişti s-a îndreptat spre Poarta Brandenburg, purtînd bannere şi strigînd lozinci ca: „Noi sîntem suveranul!”, „Ruşine să vă fie!”, „Alăturaţi-vă!”, „Regimul Merkel să demisioneze!”. Pe pancarte se puteau citi cele mai stranii lozinci, unele dintre ele fiind evident inspirate din conspiraţionismul clasic anti-semit, ca de pildă un slogan prin care se cerea desfiinţarea „mafiei financiare” mondiale. Altele erau de inspiraţie anti-comunistă şi au fost afişate de mişcarea disidentă chineză Falun Gong. Pe una dintre ele se putea citi lozinca: „Cel mai periculos virus din lume este Partidul Comunist din China”. Alţii au arborat bannere cu citate din Voltaire, cu fotografia lui Gandhi sau cu fotografiile unor politicieni înfăţişaţi în haine vărgate de puşcăriaşi.

Miile de demonstranţi s-au îndreptat în cursul după-amiezii în partea vestică, unde pe strada 17 iunie s-a desfăşurat mitingul organizat de gruparea „Querdenken 711”. Deşi nici la acest miting, participanţii nu au respectat regulile de igienă, poliţia nu a intervenit. Adunarea semăna mai degrabă cu un happening in aer liber. Deşi erau ironice şi critice, discursurile au fost relativ moderate şi s-au referit la politica sanitară oficială, calificată drept exagerată.

În acest context, a fost criticat şi faptul că guvernul a permis intrarea în Germania a sezonierilor din România, fără respectarea normelor de igienă.

Duminică a avut loc la Berlin o nouă demonstraţie, de data aceasta neautorizată, la care au participat circa 2.000 de persoane. Poliţia a intervenit şi a dispersat pe cei prezenţi. Incidente violente nu au fost semnalate.

https://www.rfi.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *