Politică

Încă 5000 de dosare ale SIS-ului au fost transmise Arhivei Naţionale

Dosarele se referă la perioada anilor 1940-1971. 

Evenimentul se include în şirul acţiunilor care vin să asigure transparenţa în activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate şi accesul liber al cetăţenilor şi cercetătorilor ştiinţifici la materialele de interes. Printre dosarele transmise astăzi se regăsesc şi cele care au fost intentate lui Ştefan Pirogan, om politic şi de stat din Basarabia, Vasile Gafencu şi Anton Caraiman, deputaţi în Sfatul Ţării, Gheorghe Ghimpu şi camarazii săi, Alexandru Usatiuc-Bulgăr şi Valeriu Graur – membri ai organizaţiei „Frontul naţional-patriotic de eliberare a Basarabiei şi Bucovinei”.

„De la iniţierea procesului de transmitere a dosarelor şi până în prezent, în adresa Serviciului au parvenit 93 de cereri şi petiţii în care cetăţenii au solicitat acces la dosare sau informaţii. De comun acord cu Arhiva Naţională petiţiile au fost examinate în termenii stabiliţi de legislaţie. Atât timp cât fondul nu este transmis integral, vom conlucra cu Arhiva Naţională în soluţionarea cererilor ce ţin de persoanele supuse represiunilor politice”, a menţionat directorul adjunct al SIS, Valentin Dediu.

Circa 13 485 dosare ale persoanelor supuse represiunilor politice, aflate la păstrare în depozitul special al Serviciului de Informaţii şi Securitate vor fi transmise Arhivei Naţionale. Următoarea tranşă urmează a fi expediată în luna mai 2011. 

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *