Politică

In ultimii opt ani, justitia penala a functionat dupa principiul lui Visinski

In perioada guvernarii comuniste, mii de cetateni nevinovati au fost maltratati de politie, care vroia astfel sa obtina de la ei depozitii false. Tortura era aplicata mai cu seama in izolatoarele comisariatelor de politie, atunci cand persoanele erau arestate pentru 72 de ore. Politistii actionau dupa principiul satrapului bolsevic Visinski: „Regina probelor este autodenuntul!”.

Din aceste si alte motive, mai mult de jumatate din locuitorii RM se tem sa mearga noaptea pe strada, iar o patrime nu se simt in siguranta in casele lor in timpul noptii. Totodata, mai putin de o treime din populatie crede ca performantele sistemului de justitie penala sunt satisfacatoare. Acestea sunt doar cateva din constatarile raportului in domeniul justitiei penale, care a inclus si un sondaj de opinie national, lansat ieri la Chisinau de catre Fundatia „Soros-Moldova”.

Raportul cuprinde perioada de pana la instaurarea actualei guvernari democrate. Potrivit lui, cetatenii obisnuiti nu sunt singurii care nu au incredere in sistemul de justitie penala. Se constata ca niciunul din reprezentantii sistemului (intervievati pe parcurs) – ofiteri de urmarire penala, procurori, judecatori, lucratori ai sistemului penitenciar, avocati – n-a afirmat ca ar avea incredere deplina in sistemul de justitie penala in cazul in care ar fi victima unei infractiuni sau s-ar afla in detentie.

„Increderea atat de scazuta a populatiei in sistemul de justitie penala este deopotriva socanta si ingrijoratoare si, prin urmare, impune o reformare imediata a lui. Un sistem de justitie penala nefunctional pune in mare pericol implementarea reformelor importante din domeniul juridic”, a constatat Victor Munteanu, directorul Programului de Drept din cadrul Fundatiei „Soros-Moldova” si conducatorul echipei de elaborare a proiectului.

Prezent la eveniment, ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a felicitat Fundatia „Soros-Moldova” pentru acest raport. „Este pentru prima data cand se face un studiu pe un asemenea segment, care vizeaza toatele etapele urmaririi penale – incepand de la procedura de urmarire penala si terminand cu regimul de detentie. Este o problema de sistem si ea trebuie abordata sistemic, sa vizeze reforma in toate institutiile care contribuie la acest proces”, a declarat Alexandru Tanase.

La randul sau, ministrul Afacerilor Interne, Victor Catan, a spus ca fosta guvernare comunista a implicat organele de interne in mai multe actiuni ilegale, iar suprapolitizarea si activitatea politiei in conjunctura politica au stirbit imaginea acesteia in societate. „In prezent, conducerea MAI intreprinde pasi concreti pentru a redresa situatia, ca politia sa devina cu adevarat un garant al drepturilor si libertatilor omului”, a declarat Victor Catan. Pe marginea raportului s-au pronuntat experti in drept, reprezentanti ai parlamentului, guvernului si ai societatii civile.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *