Actualitate

În Scuarul Catedralei va fi edificat un nou monument

Monumentul dedicat memoriei celor trei personalităţi, Alexei Mateevici, Simeon Murafa şi Andrei Hodorogea, militanţi ai mişcării naţionale din Basarabia de la începutul secolului al XX-lea, a fost instalat în preajma Catedralei la 29 septembrie anul 1923.

În tragicul an 1940, părțile de bronz ale monumentului au fost evacuate în România, iar părțile de piatră – distruse de sovietici.

Alexei Mateevici este autorul odei „Limba noastră”, care din 1994 este imnul Republicii Moldova. Simeon Murafa a fost publicist şi redactor al ziarului „Cuvântul Moldovenesc”, iar Andrei Hodorogea – inginer. Toţi trei au fost figuri importante ale vieţii politice şi culturale din Basarabia.

Iniţial, monumentul celor trei martir avea o înălţime de peste trei metri şi o greutate de circa 20 de tone. Pe placa verticală erau aşezate chipurile celor trei militanţi basarabeni, în basoreliefuri din bronz, iar pe piedestalul din faţa lor era aşezată figura unui vultur, tot din bronz. Vechea sculptură era încununată de stema României, iar mai jos era inscripţionat „Apostolii basarabeni, martiri ai sfintei cauze naţionale“.

moldova.org 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *