Politică

În politica moldovenească: Se caută un preşedinte!

Anterior, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că formaţiunile Alianţei au hotărât să negocieze anume în formatul de lideri de fracţiuni parlamentare pentru a evita expunerile „pline de emoţii” ale liderului PCRM, Vladimir Voronin. „Aceste emoţii strică procesul de dialog şi am zis că ar fi mai raţional să discutăm la nivel de şefi de fracţiuni”, a spus Marian Lupu, sâmbătă, după Consiliul Naţional al PDM.

Lupu a menţionat că nu se pune în discuţie cine şi ce fel de cedări este gata să facă. „Dacă nu vor accepta, atunci îşi vor asuma responsabilitatea pentru perpetuarea crizei”, a anunţat el. Dumitru Diacov însă promite că „va încerca să obţină cele două voturi cu argumente despre patriotism”.

Săptămâna trecută, liderul Partidului Liberal-Democrat, premierul Vlad Filat, a avut o întrevedere cu reprezentanţii comuniştilor, inclusiv cu Vladimir Voronin, pentru a discuta condiţiile în care aceştia ar fi dispuşi să voteze candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la funcţia de şef al statului. Comuniştii i-au înmânat premierului un dosar care conţine „un set de îndrumări şi recomandări pe care alegătorii noştri ni le-au comunicat în timpul campaniei electorale", după cum a precizat pentru TIMPUL deputatul Vadim Mişin.

Miercuri, la finele şedinţei Consiliului AIE, premierul Vlad Filat a declarat că „există mai multe scenarii pentru alegerea şefului statului”, fără a oferi detalii.

Contactat de TIMPUL, Vadim Mişin a reiterat ieri că Partidul Comuniştilor este gata să voteze un preşedinte apolitic. „Suntem gata să votăm orice persoană cunoscută şi respectată în societate. Sigura candidatură pe care n-o acceptăm este Marian Lupu”, a spus Mişin, adăugând că PCRM va lua în considerare „orice propunere” a Alianţei, în afară de Lupu.

Afirmaţia lui Mişin este consfinţită de PCRM şi în jurământul semnat de toţi deputaţii comunişti din Parlament prin care aceştia se obligă să voteze „în strictă conformitate cu deciziile colective ale partidului”.

În jurământul comuniştilor se menţionează că „încălcarea acestui angajament ar reprezenta cea mai gravă crimă morală împotriva intereselor Partidului Comuniştilor şi a miilor de susţinători” ai lui.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *