Actualitate

In perioada sarbatorilor de iarna 10 oameni au murit de gripa porcina

De pe 31 decembrie 2009 pana pe 10 ianuarie, 2010 gripa A1H1 a curmat inca 10 vieti din Republica Moldova, 3 persoane fiind din capitala. Desi numarul bolnavilor de gripa pandemica a scazut in perioada de vacanta, circa 9000 de persoane s-au adresat la medici cu simptome de gripa. 20% dintre pacienti au fost spitalizati, 863 bolnavi urmeaza tratamentul ambulator.

Potrivit sefului interimar al Directiei Sanatatii, Luminita Suveica, numarul bolnavilor in perioada de referinta a scazut cu circa 400 cazuri, datorita faptului ca in timpul sarbatorilor oamenii s-au adresat mai putin la medici. „Unii bolnavi au incercat sa se trateze cu antibiotici de sine statator, fapt care a condus la agravarea bolii, diverse complicatii si la decese”, a precizat Luminita Suveica.

Potrivit ei, a crescut numarul persoanelor care au apelat la vaccinare, pana in prezent fiind inregistrate, in republica, 26 mii de persoane, iar in capitala – 6 mii. Din numarul total al persoanelor vaccinate n-a fost inregistrata nici o reactie adversa.

In acelasi timp, medici sunt ingrijorati de numarul mic de solicitari pentru vacinare. Actualmente, Moldova dispune de 500 mii de doze de vaccin oferite de Guvernul Romaniei, 150 dintre care sunt deja distribuite. O partida mare va fi oferita si de Organizatia Mondiala a Sanatatii, astfel ca fiecare doritor va putea fi vaccinat gratuit.

Autoritatile municipale recomanda populatiei vaccinarea imediata impotriva gripei A1H1, pentru a evita situatia critica din tara vecina, Romania, unde dupa ce intr-o zi au fost inregistrate 10 decese din cauza gripei pandemice, populatia a luat cu asalt centrele de vaccinare. Initial, in Romania, intr-o singura zi erau inregistrate maxim 500 vaccinari pe tara, Duminica, 10 ianuarie, numai in Bucuresti s-au vaccinat peste 5000 de persoane.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *