Ultima oră

In Parlament se sterg urmele

Douazeci de firme fac „munca patriotica” in sediul Legislativului, sustine Ministerul Constructiilor. Cladirea devastata a Parlamentului nu este curatata doar de compania „Glorinal”, controlata de Oleg Voronin, ci de cca 20 de firme de constructii. Firma fiului presedintelui face ordine la etajul trei, unde se aflau birourile lui Marian Lupu, Iurie Rosca si Maria Postoico. Compania „Glorinal” declara ca nu doreste sa reconstruiasca edificiul.

Cladirea Parlamentului este curatata de mai multe firme de constructii, dintre care doar angajatii de la „Glorinal” poarta inscriptii pe haine. Sefii companiei afirma ca, la 8 aprilie, directorii tuturor firmelor de constructii au fost invitati de catre viceministrul Constructiilor, Anatol ?urcanu, care le-a dat indicatii sa faca ordine la Parlament. „Jurnalistii spun ca la Parlament lucreaza doar „Glorinal”, dar noi avem numai etajul trei. Am inceput lucrul miercuri, la ora cinci seara, cand alte firme deja lucrau. Iar la Presedintie, in genere, nu lucreaza nicio firma de constructie”, sustine Natalia Chirica, directorul comercial „Glorinal”. Ea ne-a spus ca pana in prezent firmele antrenate in aceste lucrari au facut ordine, iar ieri au fost rugate sa transmita administratiei cladirii mobila si usile care au ramas intregi. N. Chirica ne-a asigurat ca „Glorinal” nu vrea sa restaureze cele doua cladiri, fiind prea implicata in reconstructia Manastirii Curchi.

Si firma „Monolit” e implicata in curatarea „casei deputatilor”. Vasile Ungureanu, director tehnic al acesteia, a confirmat ca angajatii sai s-au antrenat in aceasta munca, dar zice ca nu tine minte cum se numesc celelalte firme. Potrivit lui Ungureanu, mobila intreaga se depoziteaza intr-un birou. „Adunam totul, le coboram jos, le incarcam in masini si le evacuam”. Directorul tehnic sustine ca nu stie nici unde sunt duse aceste lucruri, nici cine i-a propus firmei „Monolit” sa se incadreze in aceste lucrari.

N-am reusit sa discutam cu viceministrul Anatol ?urcanu, insa Rodica Vasiliev, sefa serviciului de presa al ministerului, ne-a spus ca nu stie nimic despre intalnirea dintre ?urcanu si directorii companiilor de constructii si ca in Parlament lucreaza 20 de firme, care „fac munca patriotica”. „Nu i-am rugat, ei singuri si-au propus serviciile, dupa ce expertii nostri au evaluat pierderile”, a precizat R. Vasiliev.

Angajatii Parlamentului, insa, afirma ca la 8 aprilie, in jur de ora 8.30, dupa ce politia a macelarit studentii din cladire, angajatii „Glorinal” erau deja la fata locului. Tot „Glorinal” a dat start lucrarilor de curatare a edificiului, dupa evaluarea facuta in mare graba de niste experti. Aceleasi surse au remarcat ca muncitorii care curata cladirea demonteaza totul, iar uneori chiar distrug bunuri care pot fi reparate, iar lucrurile intregi dispar fara urma.

Graba cu care se curata Parlamentul trezeste multa nedumerire. Deputatilor nici nu li s-a oferit sansa sa-si vizitele birourile, ca sa-si ia lucrurile personale ramase intregi. Juristii sunt de parerea ca astfel s-a incalcat legislatia in vigoare. „Era absolut necesara, pentru inceput, procedura de achizitii publice. In cazul Presedintiei, unde lucrarile de restaurare au inceput, trebuia selectata firma care sa se ocupe de reconstructie. Neglijarea in aceasta situatie a legii trezeste multiple intrebari”, sustine juristul Alexandru Tanase. Iar Victor Osipov, purtatorul de cuvant al AMN, considera ca organizatorii dezmatului din 7 aprilie fiind comunistii, interventia rapida a echipelor de constructori a fost pregatita din timp, pentru a sterge urmele pana la venirea procurorilor.

Costul lucrarilor de renovare a celor doua cladiri, estimat de catre Ministerul Constructiilor, este de 300 de milioane de lei. Voronin a declarat ca acesti bani vor fi luati din bugetul modest al invatamantului, solicitand si sprijinul UE.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *