Ultima oră

In dialog cu cititorii nostri: Vladimir Hotineanu, ministrul Sanatatii

Intrebare: In aprilie anul trecut, la o intalnire cu alegatorii din orasul Orhei, ati prezentat rezultatul controlului Curtii de Conturi pentru anul 2005 in care se constata ca, desi pentru medicina primara si pentru medicamente compensate au fost alocate 81,4 mln. lei, in realitate au fost executate doar 7,4 mln. Cum veti solutiona problema resurselor alocate medicinii pentru ca la Orhei azi situatia a ramas cea din 2005? (Un alegator din orasul Orhei)

V. Hotineanu: Deja am prezentat pentru publicare in „Monitorul Oficial” ordinul ministrului Sanatatii privind medicamentele compensate. Pentru anul 2010 lista beneficiarilor este marita. Atunci cand majoritatea liberal-democratica din parlament a adoptat Bugetul asigurarilor medicale, am stipulat ca asistenta medicala primara va fi finantata pentru toata populatia, indiferent daca persoanele detin sau nu polita de asigurare medicala obligatorie. Sursele necesare au fost identificate din interiorul sistemului de sanatate, adica de la Compania de asigurari medicale.

De medicamente compensate va beneficia toata populatia. Noi am programat pentru anul curent 110 mln. lei, in asa fel ca sa putem acoperi cu asistenta medicala primara integrala la pachet si acele 28 de procente de populatie care anul trecut nu aveau polita de asigurare. A fost extinsa si lista de preparate compensate. O parte din preparatele care erau acoperite de programele nationale sunt incluse deja in lista medicamentelor compensate, acoperite de catre Compania de asigurari medicale.

I.: Ce prevede nou polita de asigurare pentru detinatorul ei? (Iosif Gangal, Chisinau)

V. H.: Pachetul unic de asistenta medicala primara este publicat. El prevede investigarea pacientului, accesul la medicul de familie, analize de laborator strict necesare pentru a ajuta ca medicul de familie sa poata face o concluzie privind starea de sanatate a pacientului – analiza generala a sangelui, a urinei, nivelul glucozei, un examen sonografic la indicatie, examenul radiologic si microradiografie la indicatie, electrocardiografia. Pachetul mai prevede asistenta medicala de spital. Mai mult de 100 de afectiuni sunt incluse in lista celor pentru care se asigura tratament in conditiile de spital.

I.: In ce conditii pot primi ajutor medical de urgenta persoanele care au polita de asigurare? Cunoaste oare domnul ministru starea deplorabila in care se afla morga din Soroca? Cadavrele sunt asezate pe podea. (Valeriu Gaiduc, Soroca)

V. H.: In baza politei de asigurare, toata asistenta medicala de urgenta este gratuita. Fiecare cetatean este in drept sa ceara asistenta medicala de urgenta. Si vreau sa spun intregii populatii: pentru medicina de urgenta nu trebuie sa platiti.
Cat priveste semnalul alarmant, eu cunosc situatia de la morga din Soroca. Vom lua masurile respective. Dar vreau sa va amintesc ca fondatorul institutiei medico-sanitare publice raionale este Consiliul raional si de aceea vom analiza impreuna situatia si vom aduce la normalitate morga din Soroca.

I.: Cat de periculos este vaccinul impotriva gripei pandemice? De ce nu sunt vaccinati copiii? (Vera Strasencu, Balti)

V. H.: Vaccinarea in RM a inceput de la 18 decembrie 2009. Atunci am primit 150 de mii de doze de vaccin din Romania, produs la Institutul „Cantacuzino” si care se numeste „Cantgrip”. In RM sunt vaccinati 70 de mii de oameni si nu am avut nicio reactie adversa. Deci, nu este periculos. Eu sunt acel care m-am vaccinat primul si vreau sa spun ca, in afara de faptul ca nu ma imbolnavesc de gripa pandemica, acum, in plina iarna, nu mai fac guturai, nici raceli ce sunt caracteristice sezonului. Ma simt chiar foarte bine protejat de catre acest vaccin. De aceea eu indemn toata populatia sa se vaccineze. Saptamana aceasta vom primi celelalte 350 de mii de doze. La sfarsitul lui februarie, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ne mai livreaza 500 de mii de doze. Am primit o scrisoare de la Guvernul Austriei care ne propune un ajutor gratuit de 500 de mii de doze de vaccin inactivat. Vaccinul care este adus in RM este integral inactivat. El nu poate da complicatii. Vaccinul care va veni de la OMS va fi si pentru copii.
Si vreau sa fac, prin intermediul ziarului TIMPUL, un apel catre populatie: singura masura de profilaxie eficienta impotriva gripei pandemice este vaccinarea si va indemn pe toti sa va vaccinati. Daca nu ne vom vaccina, nu vom fi gata pentru al doilea val de gripa, din martie-aprilie, care poate fi unul destul de periculos.

I.: Cand va fi ordine in farmacii? Produsele de aici nu sunt insotite de acte de conformitate. De ce farmacistul nu le prezinta la cererea consumatorului? (Ion Hanganu, Chisinau)

V. H.: In farmacii se vand numai medicamente inregistrate la Agentia Medicamentului. Procedura de inregistrare este reglementata prin lege. Produsul inregistrat, importat in RM, este adus la depozitele farmaceutice care trebuie sa marcheze fiecare medicament cu fasia latenta, asa-numitele stickere. Aceste stickere au descifrare in sistemul informational din farmacii si fiecare pacient poate afla toata informatia despre medicament, iar farmacistul este obligat sa-i ofere toate datele despre acest medicament.

I.: Ar fi bine ca medicii sa lucreze numai pana la 70-75 de ani, ca in Europa. De ce medicii militari muncesc pana la 80 de ani, primesc salarii de trei mii de lei, iar medicii tineri nu au un loc de munca si pleaca peste hotare? (Tamara B., Chisinau)

V. H.: Incadrarea tineretului in campul muncii este o problema mare. Dar si problema pensionarii medicilor este una la fel de mare. Cu parere de rau, la noi salariul medicului este de o marime care genereaza grave probleme celui care iese la pensie. Adica pensia este una mica. Vreau sa va spun ca medicii din Europa nu lucreaza pana la 75 de ani. La 65 de ani se pensioneaza toti. Numai ca in Europa iesirea la pensie nu creeaza nicio problema, deoarece acolo marimea pensiei este alta.

I.: In R. Moldova au murit 39 de persoane de gripa A(H1N1). Putem vorbi de declansarea unei epidemii? (Ion Culici)

V. H.: Epidemia nu se testeaza prin numarul mortilor, ci prin morbiditatea saptamanii epidemice. Saptamana epidemica este de sapte zile. Starea de epidemie ar aparea atunci cand trei saptamani la rand am inregistra peste 650 de cazuri de imbolnaviri. Noi avem 26 de persoane decedate de gripa pandemica in 2009 si deja 14 cazuri in 2010. Este regretabil ca mor oamenii. Este foarte rau ca au decedat cinci femei gravide. Dar este la fel de rau ca oamenii nu se vaccineaza, ca nu se adreseaza la timp medicului, deoarece 99% din toate cazurile de deces au fost cauzate de adresarea tardiva la medic.

I.: Am in jur de 50 de ani. Cand o sa scapam de teroarea, de minciuna si de coruptia persoanelor care au fost instalate de Voronin in posturile de conducere, oameni care au tinut tablourile lui Voronin pe perete pana in octombrie? Eu lucrez la Centrul de transfuzie a sangelui. Avem un conducator aici care seamana vrajba intre oameni. S-a inconjurat numai de lingai. Noi am sustinut fortele democratice si asteptam schimbari ca sa traim mai bine. (Lucrator medical care a rugat sa-i fie pastrat anonimatul)

V. H.: O sa vorbesc cu doamna Cibotaru. Daca are loc o astfel de teroare, o sa institui in baza adresarii dvs. o comisie de investigatie profesionala a situatiei din cadrul Centrului de transfuzie a sangelui. Va multumesc pentru ca ati avut curajul sa abordati aceasta problema. Va garantez ca nu o sa aveti nicio repercusiune negativa din partea administratiei.

I.: La marginea satului nostru au fost instalate antene de telefonie mobila. De cand au fost instalate, au inceput sa ni se usuce copacii, la gradinita copiii au dureri de cap, vomita. Antenele sunt amplasate la 300 de metri de gradinita. Rugam sa fie reamplasate aceste antene. Primaria este de acord sa ofere un alt teren, mai departe de localitate. (Ion Sterea, Valeni, Cahul)

V. H.: O sa readresez intrebarea dvs. ministrului sanitar de stat Mihai Magdei. Vom organiza deplasarea specialistilor igienisti la Valeni si vom masura nivelul decibelilor si campul magnetic din jurul statiunilor de retransmitere. Daca nu vor corespunde normativelor, le va fi retrasa licenta igienica. Sunt sigur ca veti primi un raspuns in termene restranse.

I.: De ce medicamentele fara plata nu sunt repartizate celor care au un salariu mai mic decat minimul de existenta, dar se repartizeaza unor veterani care au pensii mari? (Elena, Chisinau)

V. H.: Medicul nu cunoaste marimea pensiei pacientului, iar legislatia nu ne permite sa-i cerem acte din care am afla marimea pensiei sale. Medicamentele compensate si gratuite sunt eliberate conform nomenclatorului si listei bolilor care necesita aceste medicamente.

I.: Acum trei ani am terminat manualul „Chimia generala si anorganica” pentru facultatile de biologie, biochimie, medicina, farmacie, agricultura si pentru licee si gimnazii. Am cinci recenzii, inclusiv de la cinci academicieni. Am ajuns la comisia metodica centrala si acolo s-a stopat totul. Daca puteti sa interveniti pentru a putea tipari acest manual. Nu l-am facut pentru mine. L-am facut pentru tineretul studios. (Profesorul Tighineanu)

V. H.: Va asigur ca o sa vorbesc si cu domnul rector Ion Ababii, si cu domnul ministru al Educatiei Leonid Bujor ca sa fie gasite resursele financiare necesare pentru editarea manualului si ca acest manual sa ajunga la facultati si in scoli.

I.: Va rugam sa aduceti claritate in cazul concursului organizat de Ministerul Sanatatii in anul 2008 cu privire la alegerea si instalarea in post a directorilor medicali in institutiile de sanatate publica. Acest concurs a fost organizat contrar Legii despre administratia publica locala in care se stipuleaza ca alegerea directorilor medicali este cu desavarsire prioritatea consiliilor raionale, si nu a Ministerului Sanatatii. (Corina Ionescu)

V. H.: Concursul reprezinta un instrument al societatii moderne pentru a imbunatati managementul in sistemul de sanatate. Concursul este legal, in conformitate cu legislatia modificata in 2007. Ministerul Sanatatii anunta concursul pentru suplinirea postului vacant, desfasoara concursul conform regulamentului si propune Consiliului raional pentru desemnare candidatura medicului-sef. Deci, nu-l desemneaza Ministerul Sanatatii. Alta e ca fosta conducere a Ministerului Sanatatii a compromis aceasta procedura democratica, a politizat-o si a folosit-o pentru a numi in functii cadre comuniste sau obediente regimului. De exemplu, intr-un raion, datorita „straduintelor” fostei conduceri de la minister, la concurs a participat doar o singura persoana – tocmai cea care trebuia numita in functie. Nimeni nici nu a stiut despre acest concurs. Drept rezultat, a fost selectata o persoana de 65 de ani care nici nu avea dreptul sa participe la concurs. Sistemul de ocrotire a sanatatii nu poate fi politizat. Eu consider ca acest concurs pentru postul de medic-sef trebuie desfasurat transparent, cu instiintarea intregului colectiv si trebuie ca reprezentantii colectivului spitalului sa faca parte din comisia de concurs a Ministerului Sanatatii.

I.: Vorbeati asta-toamna despre proiecte de modernizare a spitalelor. Ati gasit banii necesari? (Nicolae Cojocar, Ungheni)

V. H.: Sistemul asistentei medicale primare este modernizat. Avem sprijinul Bancii Mondiale (BM) care deruleaza proiectul „Investitii in sanatate si protectie sociala”. Astfel reformam centrele de sanatate din sate. Sunt date in exploatare deja 15 centre. Acum pregatim acordul cu BM privind suplimentarea acestui credit cu inca noua milioane de dolari si speram sa deschidem in total 60 de centre de sanatate. Din 1999, sta la rand reformarea serviciului spitalicesc. Guvernul ADR incercase aceasta reformare, insa a venit guvernarea comunista si a stopat procesul. Actualmente reimplementam politica reformei si avem in obiectiv realizarea unui proiect finantat de BM care prevede crearea catorva centre medicale de excelenta in RM, dotate cu tehnica de ultima ora. Proiectul cuprinde Spitalul clinic republican, care deja a intrat in procesul de reformare, iar Institutul oncologic, Centrul pentru ocrotirea mamei si a copilului, Spitalul nr. 3, Spitalul de la Balti intra in etapele de perspectiva. Un alt aspect al reformei rezida in implementarea planului general al spitalelor prin care vom determina care sunt spitalele ce vor fi sustinute si dezvoltate in continuare.

I.: Vara trecuta, verisorul meu a fost internat la Spitalul de cardiologie si i s-a spus ca trebuie operat. Initial i-au zis ca operatia va fi gratuita, dar cand a ajuns la seful de sectie, acesta i-a spus ca, daca vrea sa fie operat fara rand si de cei mai buni chirurgi, trebuie sa plateasca cinci mii de euro. I s-a sugerat ca asa este pus sistemul si acesti euro se impart pana la cel de mai sus. Verisorul avea niste bani, i-am mai imprumutat si eu si i-au facut operatie. Acum se simte bine, dar a ajuns sa nu aiba din ce trai. Sunt sigur ca la minister sunt cunoscute astfel de cazuri de coruptie. De ce este permis sa functioneze si mai departe sistemul instaurat de Voronin? Nu am nevoie de acei bani pe care i-am dat, dar vreau sa stiu ca o sa se faca ordine macar intr-un domeniu unde sufera oamenii. Contez mult, domnule ministru. (Eduard Buzulan, Chisinau)

V. H.: Rog ca TIMPUL sa publice integral aceasta intrebare in interviul nostru si atunci Centrul de combatere a coruptiei va prelua si va investiga acest caz. Trebuie sa facem ordine acolo. Avem si un plan de reformare a acestui centru de cardio-chirurgie, dar mai suntem in cautarea formulei legale si ea va fi gasita.

I.: Premierul Vlad Filat a spus ca, in acest an, este posibila o majorare a salariilor pentru bugetari. Vor fi majorate si salariile cadrelor medicale? (Nina Surdu, Causeni)

V. H.: Medicii primesc salarii din fondul asigurarii medicale. Acest fond practic nu s-a micsorat. Asteptam rectificarea bugetului pentru sase luni, speram la o sustinere financiara din partea donatorilor, dar si la o relansare a economiei nationale, deoarece salariile noastre depind de impozite. Ceea ce va pot spune cert este ca salariile nu vor fi, in niciun caz, micsorate si nu vor fi date cu intarziere.

I.: Narcomania este o boala. Ce va intreprinde Ministerul Sanatatii pentru tratarea ei? (Igor, Balti)

V. H.: Avem proiecte impreuna cu Fondul Global ONU si vom dezvolta reteaua de cabinete narcologice de ambulatoriu, dar si cele de stationar in asa fel ca fiecare cetatean, afectat de acest flagel, sa primeasca asistenta medicala cuvenita.

I.: A fost micsorat pana la aproape 600 de lei pretul politei de asigurare pentru agricultori. Care este efectul? (Valentin Odobescu, Chisinau)

V. H.: Politele la acest pret pot fi procurate pana la 1aprilie. Am informatii si ne bucuram ca deja mai mult de 1000 de gospodari le-au si procurat. Ii indemn pe toti detinatorii de terenuri agricole sa procure aceste polite la doar 619 lei. Eu sper ca noi vom mai propune si alte amendamente la hotararile respective si vom pastra acest pret pentru agricultori, dupa necesitate, pe parcursul intregului an.

I.: De ce nu se mai aude nimic de aviatia sanitara? (Constantin Batlan, Criuleni)

V. H.: Aviatia sanitara este una foarte costisitoare. La moment, nu avem resursele necesare pentru a procura si intretine elicoptere. Insa, in perspectiva, nu exclud ca vom revitaliza acest serviciu de asistenta medicala operativa.

I.: Cu ce ne sustine Uniunea Europeana pentru a fortifica sanatatea populatiei si a reforma sistemul de sanatate? (Valeria, Hancesti)

V. H.: A demarat procesul de negocieri pentru semnarea Acordului de Asociere a R. Moldova la Uniunea Europeana si ne asteptam la investitii serioase din partea Comisiei Europene. In prezent, sistemul nostru de sanatate este sustinut printr-un proiect de 42 mln. euro. Este o donatie a Comisiei Europene care ne va permite sa realizam reforme calitative.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *