Ultima oră

În cazul ”7 aprilie” procurorii dau vina pe judecători

Procurorul general adjunct a mentionat ca la momentul actual se afla pe rol 27 de cauze penale, intentate impotriva politistilor inculpati de procuratura pentru molestarea manifestantilor dupa tulburarile in masa de la 7 aprilie 2009. Igor Serbinov a dat exemple in care judecatorii, care examineaza aceste dosare, fixeaza termene exagerat de indelungate in aminarea sedintelor de judecata. Unele aminari sint stabilite chiar si din cauza neprezentarii martorilor, a relatat in raportul sau procurorul general adjunct.

Astazi, Procuratura Generala a organizat o conferinta de totalizare a activitatii in anul 2010 la care a luat cuvintul si Presedintele interimar, Marian Lupu, Presedinte al Parlamentului. In discursul sau, Marian Lupu a mentionat ca Procuratura are un rol deosebit in consolidarea increderii cetatenilor fata de justitie, in particular, si fata de institutiile statului, in general.

Raspunzind la intrebarile presei dupa conferinta, speakerul Marian Lupu a dat de inteles ca actualul procuror general, Valeriu Zubco, nu risca sa fie demis in viitorul apropiat: "Spre deosebire de ministri, persoanele la acest nivel de conducere sint desemnate pentru un anumit termen". Presedintele interimar a mai spus ca procurorii trebuie sa fie corecti cu investitorii straini si autohtoni: "Nu este un secret ca exista foarte multe situatii dificile: de estorcare de bani, de creare artificiala a unor conditii insuportabile de activitate". Marian Lupu le-a sugerat procurorilor sa inceapa de la combaterea coruptiei in interior si s-a aratat putin impresionat de retinerea persoanelor pentru acte de coruptie minore.

In rapoartele lor, procurorii generali adjuncti au prezentat cifre care demonstreaza un salt de peste 30 la suta a indicelui criminalitatii in 2010, in comparatie cu 2009. Dar tot ei comenteaza ca criminalitatea este tinuta sub control si explica saltul prin o mai buna evidenta a sesizarilor efectuate de politie, dar si prin criminalizarea sofatului in stare de ebrietate. "56% din cauzele inaintate in instanta in 2010, in municipiul Chisinau, tin de aflarea la volan in stare de ebrietate. De cele mai multe ori instantele decid doar amendarea soferilor inculpati", a declarat adjunctul procurorului general, Igor Serbinov.

Anul trecut, Parchetul moldovenesc a inaintat in instanta 8898 de cauze, cu 576 mai multe decit in 2009. Tot in 2010, procurorii au incetat 2980 de cauze penale intentate in anii precedenti, din lipsa de elemente infractionale. Acesti si alti indici l-au facut pe Valeriu Zubco sa declare ca este satisfacut de prestarea institutiei pe care o conduce.

Referindu-se la reforma Procuraturii, procurorul general a afirmat ca a instituit un grup de lucru care elaboreaza pentru Parlament un pachet de proiecte de legi, dar s-a pronuntat pentru operarea reformelor in intregul sistem de justitie simultan, noteaza MOLDPRES.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *