Finanţe

În 2013 UE a oferit R. Moldova granturi în valoare de peste 135 mln euro

Potrivit Cancelariei de Stat, în 2013 au fost semnate acorduri de finanţare pentru 193 de proiecte. Volumul asistenţei oficiale pentru dezvoltare contractate în 2013 este de trei ori mai mare faţă de nivelul anului 2012, şi constituie 623,9 mln. euro pentru 193 de proiecte (respectiv 212,8 mln. euro şi 117 proiecte în 2012).

Cea mai mare contribuţie în anul 2013 fiind oferită de BERD şi BEI prin semnarea a două acorduri financiare cu un buget de 300 mln. euro, fonduri integral alocate pentru reabilitarea drumurilor naţionale.

Uniunea Europeană rămâne în topul partenerilor de dezvoltare după volumul asistenţei acordate sub formă de granturi – peste 135 mln. euro, alocaţia financiară anuală, fiind cea mai mare în grupul statelor din Parteneriatul Estic. UE a alocat: 60 mln euro pentru reforma justiţiei, 45 milioane euro pentru construcţia unei noi închisori, 30 mln euro pentru proiectele twinning.

Alţi parteneri importanţi de dezvoltare sunt guvernul Japoniei, Banca de dezvoltare a Consiliului Europei, Austria, ONU, Danemarca, Cehia, SUA.

44% din acordurile semnate în 2013 prevăd finanţare în formă de granturi, 56% în formă de credite. Totodată, 70 % din mijloacele oferite pentru proiectele lansate anterior dar care s-au implementat inclusiv în 2013 au fost oferite sub forma de credite.

Aproape jumătate din sursele financiare oferite au fost îndreptate pentru domeniul transporturilor (308 mln. euro). Peste 153 milioane euro au fost alocate pentru dezvoltarea guvernării şi societăţii civile, 60 mln euro pentru domeniul ocrotirii sănătăţii, 38 mln euro – învăţământ, 8 mln euro – agricultură, 5 mln euro – dezvoltarea mediului de afaceri şi serviciilor, 4 mln euro – tursim şi alte ramuri.

Totodată este remarcat faptul că ajutorul partenerilor de dezvoltare a fost de 5 ori mai mic decât transferurile băneşti ale cetăţenilor care muncesc peste hotarele ţării în anul 2013, dar de 2 ori mai mare decât volumul investiţiilor atrase în economia naţională.

Sursa: InfoMarket

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *