Actualitate

Împuşcat în timpul misiunii

Pe parcursul zilei de ieri, ofiţerul rănit a fost supus unor intervenţii chirurgicale repetate. Ieri seară, medicii apreciază starea lui drept gravă, dar stabilă.

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei generale urmărire penală a CCCEC, Bogdan Zumbreanu, ofiţerul efectua o percheziţie autorizată într-o casă din satul Tudora, raionul Ştefan-Vodă. „Colaboratorul Centrului a intrat în casă, l-a imobilizat la pământ pe un tânăr, iar tatăl său, care se afla în camera alăturată, a tras dintr-un pistol pe care îl deţinea legal. Ofiţerul a fost rănit grav la cap în urma schimbului de focuri”, a spus Zumbreanu ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că bărbatul care a tras nu este rănit. „Precizăm că ofiţerul CCCEC era echipat corespunzător, cu toate semnele distinctive şi s-a prezentat atunci când a intrat în casă. Alţi trei colaboratori ai Centrului se aflau deja în casă”, a mai spus Zumbreanu. El a mai spus că operaţiunea făcea parte dintr-o serie de percheziţii desfăşurate la domiciliile unor presupuşi membri ai unei grupări criminale organizate, specializate în contrabandă. CCCEC a reuşit să reţină opt persoane pe acest caz şi a efectuat 12 percheziţii la domiciliul suspecţilor. Potrivit procurorului Vasile Moroşan, unii membri ai grupării au câte două dosare penale deja intentate. 

„Oamenii cu măşti pe faţă erau în stare de ebrietate”

Victor Busuioc, persoana suspectată că a tras în ofiţerul CCCEC, a fost eliberat la scurt timp după scrierea unei explicaţii referitoare la incident. Contactat de TIMPUL, Victor Busuioc ne-a declarat că „trei sau patru persoane în stare de ebrietate şi cu măşti pe faţă” au intrat în casă, „rupând uşa cu piciorul şi l-au atacat pe fiul meu”. „De la ei mirosea a vin. L-au bătut foarte tare pe feciorul meu. Au intrat în casă şi au strigat: „Stoiati, lejati!”. Am luat arma pe care o deţineam legitim şi am încercat să fug, observând mai apoi că sunt urmărit de doi oameni cu măşti pe cap. M-am întors şi am tras un foc în direcţia lor, pentru a-i speria, după care am fugit mai departe. Am aflat mai târziu că am rănit un colaborator de poliţie”, a afirmat suspectul. „Apoi a venit poliţia, am dat declaraţii şi mi-au permis să plec acasă. Mi-au deschis dosar penal şi mi-au spus să fiu pe loc” a adăugat Victor Busuioc, menţionând că fiul lui este deţinut la Centrul Anticorupţie.

Colaboratorii CCCEC nu au comis niciun abuz

CCCEC a emis o declaraţie prin care afirmă că depoziţiile suspectului sunt false şi reprezintă o tentativă de deturnare a unor fapte relatate în conferinţa de presă de ieri, prin atribuirea unor conotaţii diferite de faptele expuse şi care au menirea să distorsioneze realitatea, dar şi să denigreze instituţia. „Ofiţerii CCCEC desfăşurau acţiuni legale, autorizate de judecătorul de instrucţie, iar acţiunea s-a desfăşurat în timp de zi (ora 21.00). Colaboratorii Centrului erau echipaţi corespunzător, s-au prezentat ca angajaţi ai CCCEC, nu se aflau în stare de ebrietate şi nu au comis niciun abuz prin intervenţia lor”, se menţionează în declaraţie. „Totodată, Centrul Anticorupţie îşi exprimă nedumerirea în legătură cu cercetarea în stare de libertate a persoanei despre care am anunţat că a deschis foc asupra colegului nostru”.

„Noi am anunţat că această persoană a fost reţinută, dar ea doar a dat nişte explicaţii şi a plecat acasă. Acest fapt ne nedumereşte. Pe numele lui a fost pornită o cauză penală de către Procuratura Ştefan-Vodă, iar faptul că acest om este cercetat în stare de libertate este la discreţia procurorilor, în calitate de organ ierarhic superior”, a declarat purtătoarea de cuvânt a CCCEC, Angela Starinschi.

Suspectul a cerut ajutorul Serviciului Grăniceri

Serviciul Grăniceri a venit, de asemenea, cu o informaţie potrivit căreia, la 11 aprilie, în jurul orelor 22.05, unitatea de gardă a Pichetului de grăniceri „Tudora” a recepţionat un apel telefonic prin care Victor Busuioc, un localnic al satului Tudora a solicitat ajutor. „Din spusele acestuia, în locuinţa sa au intrat persoane necunoscute în cagule şi înarmate, deschizând focuri de armă. Reieşind din competenţa activităţii Serviciului Grăniceri, şeful pichetului a contactat poliţistul de sector şi s-a deplasat în componenţa grupei mobile a pichetului la faţa locului. Acolo poliţistul de sector şi colaboratorii CCCEC desfăşurau o operaţiune specială. În urma circumstanţelor apărute, ofiţerii CCCEC au solicitat ca doi colaboratori ai Serviciului Grăniceri să fie audiaţi în calitate de martori”. 

Apropo, CCCEC a menţionat în declaraţia remisă redacţiei că un colaborator al Serviciului Grăniceri este reţinut pentru complicitate în comiterea contrabandei şi este deţinut în Izolatorul CCCEC împreună cu alte nouă persoane, reţinute în acest caz. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă de la cinci la 12 ani de închisoare. 

——————————-
Cu riscuri şi fără facilităţi

Conform articolelor 38 şi 39 din Legea cu privire la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, persoanei, care a avut de suferit în cadrul exerciţiului funcţiunii şi şi-a pierdut temporar capacitatea de muncă, i se acordă, de către angajator, cinci salarii medii lunare, adică salariul lui pentru cinci luni. Acelaşi caz se examinează şi conform Hotărârii de Guvern nr. 1361 din 22.12.2005, cu privire la modul de cercetare a accidentelor de muncă. „Este de datoria Casei Naţionale de Asigurări Sociale sau Inspecţiei în muncă să cerceteze acest caz. Centrul îi informează în ce circumstanţe a avut loc incidentul şi ei decid recuperarea cheltuielilor de spitalizare”, ne-a spus Angela Starinschi.

Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei cad sub influenţa Legii cu privire la pensionare, adoptată recent de Parlament, care prevede majorarea treptată, cu şase luni în fiecare an, a vechimii în serviciu, de la 20 la 25 de ani, pentru militarii care au îndeplinit serviciul prin contract, persoanele din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne. De asemenea, proiectul documentului prevede ca, în decurs de 23 de ani, judecătorii, procurorii şi funcţionarii publici să fie obligaţi să iasă la pensie la fel ca şi celelalte categorii de angajaţi, adică femeile la 57 de ani, iar bărbaţii la 62 de ani. Deputaţi au aprobat şi modificări la legislaţie, care îi privează pe colaboratorii forţelor de ordine de dreptul la locuinţă sau la compensaţii pentru chirie. „Singura facilitate care le-a rămas colaboratorilor forţelor de ordine este compensaţia primită în cazul unui accident de muncă. Alte facilităţi nu avem. Ofiţerul rănit face parte din Secţia intervenţii operative, ai cărei angajaţi sunt supuşi unor riscuri mari”, a conchis Angela Starinschi. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *