Actualitate

„Împăraţii” ascunşi ai Moldovei

În timp ce toată ţara fierbea în aşteptarea rezultatului negocierilor dintre AIE şi „grupul Dodon” în privinţa alegerii candidatului pentru preşedinţie, 14 moldoveni se pregăteau să devină împăraţi. Fiecare, pierdut în găoacea visurilor sale, spera într-o minune care, după cum se ştia din start, nu avea să se întâmple. Unii îşi pregăteau programe de dezvoltare a RM, iar alţii cugetau deja la construcţia unei noi ordini mondiale. Foarte puţini însă aveau habar cum îşi vor pune în practică tezele pe alocuri utopice sau rudimentare. Astăzi, când filmul s-a sfârşit, toţi îşi dau seama că au fost victimele unei farse politice. Deoarece, pentru a candida la preşedinţie, fiecare era obligat să găsească cel puţin 15 deputaţi care să-l susţină, ceea ce, fiind imposibil, le-a îngropat toate speranţele.

„Şi măturătorii, şi viceminiştrii să fie aleşi în bază de concurs…”

Ilie Rotaru, avocat, conferenţiar universitar, doctor în drept

Este primul care s-a înregistrat ca eventual candidat pentru funcţia de preşedinte, singurul care a organizat o conferinţă de presă cu această ocazie şi singurul care afirmă că a reuşit să convingă câţiva deputaţi să-l sprijine. Nemulţumit, acum se pregăteşte să-şi caute dreptatea în judecată. De-ar fi preşedinte, spune că ar propune parlamentului să adopte o nouă lege cu privire la angajarea în câmpul muncii a funcţionarilor publici, pentru ca aceştia – de la măturător până la viceministru – să fie angajaţi doar în bază de concurs. Insistă şi pentru adoptarea, în termen de un an, a unei noi Constituţii, pentru ca 50% din deputaţi să fie aleşi pe circumscripţii uninominale. Crede că singurul demnitar care face ceva în RM este Filat şi se aşteaptă la anticipate.

„Nu cred că nu m-or alege”

Alexei Zubali, pensionar, Chişinău

Enigmatic, trist, în vârstă de 80 de ani, a decis să ne conducă ţara, deşi aude greu şi ne roagă insistent să vorbim pe îndelete: „Vorbiţi liniştit, vă rog, nu foarte repede”. Repetăm întrebările de multe ori. Când îi spunem că suntem de la TIMPUL, zice: „Aaa, Ghimpu!”. N-a găsit deputaţi care să-l susţină şi e convins că „mai uşor e să te întâlneşti cu Dumnezeu decât cu deputaţii noştri”. A lucrat 27 de ani inginer-constructor, iar acum a făcut „o mare chemare pentru politicieni”. „Am scris: vă rog, daţi-mi posibilitatea să particip la alegerile preşedintelui. Eu nu cred că nu m-or alege”, spune Zubali. În opinia sa, Comisia pentru alegerea şefului statului nu i-a acceptat intenţionat certificatul de la policlinica de sector şi l-a trimis să treacă o altă comisie medicală, dându-i telefoanele greşite. Ca preşedinte, ne asigură că va reîntoarce „teritoriile RM în hotarele stabilite în 1991, căci cu separatiştii trebuie de luptat” şi va construi uzine moderne. Cum anume va face aceste lucruri, însă, se pare că nici el nu ştie.

„Legea scrie că n-am dreptul la muncă”



Gheorghi Agbaş, şomer, Chişinău

A fost 20 de ani medic la Cimişlia, iar de zece ani nu-şi găseşte un serviciu. Nimeni nu-l angajează din cauza că e invalid, având probleme cu mersul. Trăieşte din pensia de 900 de lei. Ne spune că a trecut cu brio comisia medicală pentru a candida la preşedinţie, dar nu a fost acceptat la Agenţia naţională pentru ocuparea forţei de muncă. „Mi-au pus în nas legea, în care scrie că invalizii de gradul II n-au dreptul la muncă”, afirmă Agbaş. El crede că e mai uşor de adunat 15 mii de semnături de la cetăţenii simpli decât 15 de la deputaţi, dar nu se lasă bătut. Este decis să mai încerce şi îl citează pe Cehov: „Cea mai mare crimă este indiferenţa”. Ca preşedinte, ar armoniza mai întâi legile care discriminează persoanele social-vulnerabile şi ar propune modificarea Constituţiei, pentru ca şeful statului să fie ales de către popor.

„Partidele trebuie interzise”



Mihai Gonţa, doctor în ştiinţe fizico-matematice

A lucrat 50 de ani profesor, are şapte cărţi publicate, a fost un aprig susţinător al Mişcării de eliberare naţională, iar când s-a adresat lui Ion Hadârcă după o semnătură, spune că a rămas dezamăgit. „Mi-a spus că nu avem ce discuta. I-am explicat că nu-l costă nimic, că poate să voteze cu cine vrea, dar semnătura îmi este necesară ca să pot participa la alegeri. N-a vrut să mă audă. I-am amintit că am fost împreună în Piaţă în anii 1989-1990 şi n-a găsit ce să-mi răspundă… M-am dus şi la Tudor Deliu, care mi-a lămurit omeneşte că ei au alt candidat. La comunişti, Sergiu Sârbu a întors-o că ei n-au candidat şi nu oferă semnături. Când am depus actele, dl Reşetnicov nu vroia să le primească în lipsa semnăturilor. I-am întins foaia să semneze el primul. S-a uitat straniu şi n-a avut încotro”, ne relatează profesorul. De-ar fi ajuns preşedinte, ar fi încercat să separe businessul de politică şi să interzică toate partidele. „Ele dezbină societatea, aduc zarvă şi nu se ocupă de interesele poporului. Trebuie să fie alese personalităţi, dar nu liste negre, în care cine ştie cine nimereşte”.

„Oameni buni, hai să facem un guvern electronic!”

Ivan Lungu, şomer, or. Drochia

Fost inginer, electrician, zugrav, se declară ideolog din anul 1998 şi vrea să formeze un guvern mondial electronic. De câţiva ani, cere de la conducerea RM să-i aloce 7% din bugetul de stat pentru crearea unei lumi „drepte şi asigurate”. Solicită bani şi de la Vladimir Putin, şi de la conducerea Chinei, pe care, la rândul său, o asigură că va construi comunismul adevărat. În programul său de viitor preşedinte, Lungu cere bani cu împrumut de la toţi doritorii, pentru crearea lumii noi. Promite că va întoarce datoriile cu dobândă de 63% anual. I-am propus şi noi o sumă bună şi l-am întrebat ce va face cu ea. Ne-a anunţat că va deschide o televiziune pentru a-şi promova ideologia. Şi dacă dă faliment? Să nu ne facem griji, ne-a asigurat, căci bani vor veni de la guvernele lumii. Dar dacă acestea nu-i vor da nicio liţcaie? „O să organizăm lumea ca să constrângem guvernele să ne dea bani! Planeta trebuie să treacă la o nouă formă de dezvoltare, să dispară graniţele şi statele şi lumea să se transforme în Frăţia Muncitorilor Uniţi, unde toţi să trăim ca fraţii. Oameni buni, hai să facem un guvern electronic şi să vedem cât de uşor va fi de trăit pe faţa pământului”…

„Am înaintat la conducerea ţării orânduirea statulară”

Alexei Sârbu, şomer, fără loc de trai

Locuieşte de trei ani la Centrul de plasament pentru boschetari şi propune ţării „sistemul alternativ şi orânduirea statulară, care constă în schimbarea filosofiei, gândirii, raţiunii şi a tot ce ţine de intelectul omului pe planeta Pământ”. „N-am niciun venit, trăiesc cu bomjii, umblu cu cerşitul, mă hrănesc oamenii cu ce pot”, spune Sârbu. El adaugă că liderii tuturor partidelor i-au promis susţinere, dar l-au minţit. Mai întâi ar fi fost Voronin, care, în 1997, i-ar fi garantat că va implementa în RM orânduirea statulară, cu condiţia ca Sârbu să-l ajute să vină la putere. Apoi, ca să scape chipurile de el, i-ar fi propus să-l angajeze la Ambasada RM în Grecia… „Cu Ghimpu m-am întâlnit deunăzi. A zis că mă susţine, dar să-i lămuresc problema unui băiat din securitatea sa. Şi acela a fost de acord cu mine. Şi Lupu mi-a spus că acceptă propunerile mele, dar ei numai vorbesc. Pentru că-s masoni”. Sârbu zice că el trebuia să fie preşedintele RM, în locul lui Voronin, după ce George Bush i-a transmis o medalie şi mulţi bani, ca să devină mason, dar el a refuzat. Neagă faptul că ar fi vrut să fie preşedinte. „Eu nu-s prezervativ ca să mă folosească masonii şi burghezia mondială, ori Kremlinul, ori Apusul, ori America cum vor ei. Eu am înaintat la conducerea ţării orânduirea statulară, nu pe mine, aşa cum zic hoţii, bandiţii, sataniştii, mafioţii. Preşedinte va deveni primul mason care mă va ajuta să construim sistemul de alternativă”. Sârbu mai spune că are „o vaccină filosofică care o să-i lecuiască pe toţi de gripa politică şi, de nu va fi acceptată, vom avea războaie ori potop, ori Armaghedonul, ori Apocalipsa…”.

„I-aş lua ca vicepreşedinţi pe Greceanîi şi Hadârcă”

Ion Flocosu, pensionar, or. Drochia

Fost profesor de geografie şi biologie în s. Miciurin, a decis să intre în lupta pentru preşedinţie pentru că are o experienţă de viaţă de invidiat. A călătorit de la Polul Nord până la Gibraltar şi de la Leningrad – la Taşkent. Se declară un susţinător al progresului uman şi al evoluţiei ştiinţifice şi consideră că niciun partid din lume nu-i teafăr şi toate dăunează societăţii. În cele din urmă, s-a convins că modul de alegere a preşedintelui RM este o farsă. „I-am crezut şi am răspuns chemării lor. Dacă tot zic că au nevoie de apolitici, poftim – sunt unul dintre cei mai curaţi oameni şi pot concura cu oricine. Dar ei m-au înregistrat pe o foiţă şi mi-au întors actele. Le-am propus cererea, biografia, diploma, alte documente – n-aveau nevoie”, se amuză astăzi bărbatul. Totuşi, să fi ajuns şef de stat, Ion Flocosu ar fi instituit trei funcţii de vicepreşedinţi ai RM. De pe extrema stângă ar fi ales-o pe Greceanîi, de pe dreapta – pe Hadârcă. Ar fi optat şi pentru un adjunct apolitic. „Aşa i-aş fi împăcat pe toţi”, consideră fostul profesor.

„Le-aş permite lui Filat şi Plahotniuc să-şi dea la moacă”

Liubomir Stratulat, inspector la Fisc, Străşeni

Susţine că nu s-a aventurat în discuţii particulare cu deputaţii, ci a pus o condiţie tuturor partidelor din parlament – să fie propus de toţi cei 101 deputaţi. „Niciun deputat nu va semna nimic până când nu va fi o decizie politică. Mi s-a garantat susţinerea, dar…”. A sperat că el va fi alesul până în ultima clipă. Dacă ar fi fost aşa, atunci crede că ar fi convins clasa politică să nu agonisească prea mulţi bani. El are o soluţie şi pentru concilierea dintre Filat şi Plahotniuc: „I-aş duce într-un beci, ca să nu ne audă şi să nu ne vadă nimeni. Le-aş permite să-şi dea la moacă. Apoi, am bea câte un pahar de vin şi am lucra pentru binele societăţii. Guvernul ar putea activa bine numai dacă dl Filat va avea un preşedinte puternic. Noi suntem aproape din aceeaşi lună şi din acelaşi an, iar cu dl Lupu am fost colegi de facultate. Cred că împreună am putea face o guvernare serioasă”.

„Îl susţin pe Lupu, dar am idei bune”

Ion Rotaru, director de muzeu, profesor de istorie, s. Hârbovăţ, Anenii Noi

Crede în visuri şi în legătura omului cu cosmosul. A decis să devină preşedinte după ce a stat la sfat cu deputatul liberal Valeriu Munteanu. „Eu susţin PL şi pe Marian Lupu, candidatul AIE, dar când am văzut că nu pot să-l aleagă, m-am gândit că poate aş fi o soluţie. Fiindcă am idei bune”. Precizează că, de ne-ar conduce ţara, ar face reforme democratice. Mai mult, ar atrage investitori străini pentru redresarea economiei şi ar lupta contra corupţiei. Toate astea s-ar putea de realizat, după Rotaru, dacă funcţiile cele mai importante ar fi ocupate de „tineri drepţi, cu salarii bune, care nu ar permite corupţia”.

„Pentru binele ţării întotdeauna am timp…”

Valeri Bacevici, inginer-mecanic, taximetrist, Chişinău

La alegerile locale a candidat pe lista unui partid, fără să ştie cine e preşedintele acestuia. Vorbeşte rusa, dar garantează că poate învăţa româna în două săptămâni. Spune că a inventat un motor de gravitaţie, pe care încă nu l-a construit. Se arată convins că, de-ar fi preşedinte, numai din pomicultură ar putea să obţină un miliard de dolari într-un an, iar în doi-trei ani ar ridica condiţiile de viaţă ale populaţiei la nivelul Europei şi ar întoarce cetăţenii plecaţi la muncă în străinătate, „pentru ca viaţa să devină pur şi simplu minunată”. Explică criza politică din Moldova inclusiv prin faptul că nu crede că „cineva din bomondul politic moldovenesc ar putea să treacă comisia medicală, unde candidaţii sunt supuşi unui test psihologic cu întrebări despre corupţie”. Cu omul acesta am avut o istorie specială. Ziua, când am discutat cu el, mi-a spus că este fost om de afaceri, că nu-l interesează banii, dar lucrează taximetrist ca să comunice cu lumea şi să cunoască problemele societăţii. Seara, m-a sunat şi mi-a propus să ne întâlnim, accentuând că „pentru binele ţării întotdeauna am timp”. Mi-a propus să mă ducă cu taxiul până acasă, prevenindu-mă că va trebui să-i achit călătoria. Bine, mă grăbeam şi eu. Însă, pe drum, mi-a sugerat că ar putea să deseneze pe o foaie motorul inventat de el, numai dacă l-aş servi cu o cafea. Deşi nu aveam deloc timp şi am refuzat, el a luat-o pe alt drum şi s-a oprit în faţa unui bar. Am cedat şi am stat puţin la taclale. Mi-a spus că are soluţii pentru absolut orice problemă. La urmă am achitat 38 de lei. M-a dus acasă şi a mai cerut 30. Concluzie: dacă veneam cu un taxi condus de un om simplu, dar nu de unul care se făleşte că, pentru binele ţării, are întotdeauna timp, aş fi cheltuit în total doar 25 de lei. Dar dacă m-am legat cu un fost om de afaceri, pe care banii nu-l interesează şi care se gândeşte numai la popor, mi-am asumat consecinţele…

„Îi dau în judecată!”



Vladimir Arseni, fără loc de trai şi de muncă

A refuzat să ne răspundă la întrebări şi ne-a spus că va acţiona în judecată parlamentul şi Comisia specială pentru alegerea preşedintelui, deoarece Constituţia nu prevede că, pentru a candida la preşedinţie, trebuie să treci comisia medicală şi să aduni semnături de la 15 deputaţi. Întrebat ce profesie are, Arseni ne-a mărturisit bucuros că poate face orice, în afară de prelucrarea aurului şi avorturi.

După ce a vorbit cu noi, Constantin Lazăr, pensionar şi fost inginer, ne-a rugat să nu publicăm nimic despre el. Pe şomerul Gheorghe Tichisan n-am putut să-l găsim – n-are nici telefon, nici adresă. N-am reuşit să discutăm nici cu doctorul în agricultură şi fermierul Teodor Rotaru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *