Moldova

Imagini şocante despre masacrul din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009

Din imagini se vede cum, în jurul orei 1 noaptea, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au descins circa 200 de poliţişti, care s-au năpustit asupra celor câteva zeci de tineri care mai erau în stradă. Poliţiştii, în uniformă şi în civil, îi atacă pe rând pe tineri, îi doboară la pământ şi îi lovesc cu picioarele şi cu bastoanele.

Peste cinci minute, lângă un rug din centrul Pieţei, vizavi de Arcul de Triumf, zac două persoane. Una din ele, cea din dreapta, se presupune a fi Valeriu Boboc. Mai mulţi tineri sunt doborâţi la pământ, după care poliţiştii încep să lovească cu picioarele în ei. Tot atunci apare şi comisarul oraşului responsabil de ordinea publică la acea vreme, Iacob Gumeniţă, care loveşte în tinerii care erau la pământ.

În clipele următoare, tinerii imobilizaţi sunt încărcaţi la grămadă în remorcile unor jeep-uri, cu care au venit poliţiştii. Jos rămâne doar un cadavru. Aproximativ 20-25 de persoane s-au adunat în jurul corpului neînsufleţit şi decid ce să facă cu el. În acest timp, în Piaţă a apărut o maşină Niva de culoare deschisă, despre care se cunoaşte că l-a transportat pe Boboc la Salvare şi l-a aruncat în preajma spitalului. Două persoane l-au pus pe bancheta din spate a maşinii. După toate aceste scene, toţi poliţiştii părăsesc Piaţa, deplasându-se spre preşedinţie şi parlament.

Ghimpu a spus că a apelat la primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă să-l ajute să afle cine sunt poliţiştii. Potrivit edilului, până la începutul operaţiunii, tinerii din Piaţă erau paşnici, printre ei fiind prezenţi şi poliţişti în uniforme şi în civil. Chirtoacă a oferit mai multe nume de poliţişti care au participat la scena omorului lui Boboc: Pavel Voicu (cu chelie), fostul comisar al sectorului Botanica, acum transferat comisar de Cimişlia; Nicolae Cicariov (în pulover cu dungi), inspector al Direcţiei poliţiei criminale, acum la Comisariatul sectorului Botanica; Roman Chilari (în trening, albastru în partea de sus), şeful serviciului combateri răpiri, furturi auto, din cadrul Comisariatului general de poliţie; Octavian Sârbu, inspector al poliţiei criminale; Vitalie Gorea (în scurtă maro), actualmente şef de sector la Piaţa Centrală; Ion Bugliş, de la misiuni speciale; Andrei Covaci (în blugi, geacă neagră şi cămaşă), inspector la Comisariatul general de poliţie (Covaci a fost cel care l-a apucat pe Boboc de picioare în momentul mutării lui în automobilul Niva); Ghenadie Floreac, fost colaborator al poliţiei criminale, numit la 24 septembrie 2009, de actuala guvernare, comisar la Drochia; Vasile Gorceac, de la Comisariatul sectorului Ciocana; Gheorghe Grigoreanu; Roman Cibotaru; Dorel Roşca; Ghenadie Vosii; Serghei Gorea; Victor Erşov şi Gheorghe Alexei. Printre poliţişti apare şi o femeie Natalia Zinchevici, de la Comisariatul general de poliţie, actualmente ea nu mai activează.

Dorin Chirtoacă a mai spus că imaginile sunt filmate de o cameră aflată pe clădirea Guvernului. „Se vede că cineva a lucrat cu ea, pentru că sunt şi focusări şi mutări pe anumite grupuri de persoane. Mai este o înregistrare cu o altă cameră, de deasupra intrării principale, dar ea a filmat dintr-un singur punct”, a precizat primarul.

Preşedintele interimar al RM Mihai Ghimpu a spus că imaginile prezentate au fost ascunse de comunişti, iar o parte dintre ele au fost folosite în filmul lui Konstantin Starîş „Atac asupra Moldovei”. „Procuratura Generală urmează să studieze aceste imagini şi să înceapă ancheta”, a precizat Ghimpu. Şeful interimar al statului a mai spus că există astfel de imagini, surprinse de camerele de supraveghere de la parlament şi de la preşedinţie, dar numai până la ora 1.00 noaptea, când s-a stins lumina.

Ieri, Procuratura Generală l-a citat în calitate de martor pe primarul de Chişinău Dorin Chirtoacă pentru astăzi, ora 8.30, în cauza pornită pe faptul decesului lui Valeriu Boboc.

Contactată de TIMPUL, Maria Vieru, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii, a spus că organul de anchetă deţine aceste imagini, pe care le cercetează în cadrul urmăririi penale referitor la evenimentele din aprilie 2009. Fiind întrebată dacă persoanele nominalizate de Chirtoacă au fost sau vor fi audiate, Vieru a refuzat să vorbească, invocând secretul anchetei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *