Politică

„Ilan Shor este mai bogat decât Orheiul, nu-i trebuie lui copeicile noastre”

Pe aceștia nu-i deranjează nici faptul că Shor ar fi implicat în furtul miliardului și nici vârsta lui fragedă, 28 de ani. Noi am mers în localitate să vedem cum își motivează oamenii această alegere.

Am ajuns la Orhei în primele ore ale dimineții. Chiar de la intrarea în oraș, pe garduri, pe magazine sau pe panouri publicitare putea fi văzut chipul primarului nou ales. Pe unele scrie că Ilan Shor va face un oraș de vis, iar pe altele era menționat că el va fi un primar investitor. Întrebând locuitorii ce cred despre proaspătul edil, aceștia mi-au spus mai în glumă, mai în serios că „este frumos, tânăr și bogat – va face el treabă”.

Oamenii mișunau prin centrul orașului ca furnicile, peste tot practic se discuta despre Shor. „Da nu știi când noul nostru primar va primi oamenii la dânsul în cabinet. Am niște probleme și trebuie să vorbesc cu el. Am înțeles că-i mai de treabă decât fostul”, îi spune o pensionară unei colege, stând pe o bancă din fața unui centru comercial. La stația de microbuze, o altă femeie vorbea la același subiect. „Am înțeles că domnul Shor este chiar acum în oraș. Oamenii zic că le dă indicații lucrătorilor care repară drumurile. Încă nu s-a aranjat bine, dar deja a început să facă ordine. Cică-și caută casă aici, în oraș, vor să se mute împreună cu Jasmin la noi”.

Despre el cunosc și copiii. „Înainte de alegeri Ilan Shor a făcut câteva terenuri de joacă și astfel le-a furat inimile orheienilor mai mici”, îmi zice Nina, o femeie care nu-și poate ascunde entuziasmul și plăcerea că Orheiul are un asemenea primar. La întrebare ce știți despre noul primar, copiii răspund că „este un om bun care îi ajută pe toți. El nu a furat nimic, așa cum zic cei de la Chișinău”. Interlocutorii mei se referă la faptul că în ultima perioadă se vorbește că anume Ilan Shor ar fi implicat în furtul miliardului de la BEM. Despre acest lucru au auzit toți locuitorii orașului cu care am discutat, dar nimeni nu-l judecă, ba chiar îi sar în apărare.

„Despre miliard întrebați-i pe Plahotniuc și Filat, lăsați primarul nostru în pace”

În parc am găsit mulți pensionari fericiți și care au nădejde că îi așteaptă un viitor fără griji. „Lumea a obosit de atâtea promisiuni. El ne-a zis că peste două luni vom vedea primele rezultate. Toți primarii, care au fost până acum, au promis marea și sarea, dar n-au făcut nicio boabă. Acesta vine în fruntea primăriei deja având bani, el vine să ne dea, nu să ne ia. Shor e mai bogat decât Orheiul, nu-i trebuie lui copeicile noastre”, mi-a spus Maria, o bătrână care stătea pe o bancă la intrarea în parcul central. Aceasta a fost întreruptă de o altă pensionară care îi ținea companie. „Zice lumea că el a venit la Orhei să scape de pușcărie, dar eu cred că omul ista chiar vrea să facă ceva. Despre miliard întrebați-i pe Plahotniuc și Filat, lăsați primarul nostru în pace. Dacă i-au dat drumul, înseamnă că nu a făcut sărmanul nimic rău”.

La o stație de microbuze am întâlnit-o pe Eugenia. O femeie trecută de 50 de ani, cu o voce ascuțită și dornică să spună tot ce crede despre Ilan Shor, dar și alți politicieni moldoveni. „La conducere sunt trei crai de la răsărit: Plahotniuc, Filat și Voronin. Ei trebuie să conducă o bucățică de pământ, dar uitați-vă în ce râs trăim noi. Nu cred că a putut el singur să fure miliardul, aista nu-i un leu sau 100, sau 1000, aista-i un miliard, oameni buni. Toți strigă Shor, Shor, dar nimeni nu zice nimic de ceilalți trei care fac ce vor din țărișoara asta. Oricum, nimeni n-o să ne pună nimic în buzunare, singuri trebuie să ne batem capul cum să ne câștigăm o hrincă de pâine.

Înainte de alegeri, el a făcut un concert. A fost frumos, n-am ce spune, dar acesta pentru mine s-a asociat cu un „dans pe oasele oamenilor. Vai de capul nostru cum trăim, dar ei cheltuiesc bani pentru concerte și aduc artiști care costă sute de mii de euro. Mai bine repara câteva drumuri cu banii ceia sau dădea niște ajutoare la pensionari”, se arată nemulțumită orheianca.

„Mi-a plăcut concertul, iar doamna Jasmin e o femeie tare de treabă”

Într-adevăr, pe 12 iunie, la Orhei a fost organizat un concert de zile mari, unde au fost interpreți ruși precum Filip Kirkorov, dar și Jasmin, soția lui Ilan Shor. Pe lângă aceștia, pe scena amplasată pe stadionul central din oraș, au urcat și interpreții moldoveni Adrian Ursu, Ionel Istrati, Anastasia Lazariuc, dar și cântărețul din România Connect-R. Potrivit ultimelor modificări operate la Codul Electoral, în R. Moldova este interzisă organizarea concertelor în scop electoral, cu participarea cetățenilor străini. Atunci reprezentanții actualului primar al orașului au declarat că acest concert a fost organizat de Milsami Orhei, echipa care a devenit recent campioana Moldovei la fotbal și care este sponsorizată de același Ilan Shor.

Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit în localitate sunt totuși fericiți că au avut parte de un asemenea spectacol la ei acasă. „A venit toată lumea din oraș. Probabil acesta a fost cel mai mare și mai frumos eveniment pe care l-a văzut Orheiul vreodată. Mi-a plăcut concertul, iar doamna Jasmin e o femeie tare de treabă și ne bucurăm că o vom vedea pe străzile noastre”, ne-a zis Angela, o femeie care vindea legume la piață.

Transport public și Wi-Fi gratuit – „sper să nu fie doar pentru alegeri”

Până în ziua alegerilor, Ilan Shor deja a început să realizeze unele puncte pe care le anunțase anterior în programul său de activitate. Astfel, pe 6 iunie, la Orhei au fost inaugurate trei zone Wi-Fi, cu acces gratuit. „Trăim în secolul informațiilor şi al tehnologiilor. Toată lumea simte nevoia să fie conectată la rețea, pentru serviciu, informare, divertisment sau educație. Wi-Fi gratuit în zone publice este un lucru firesc pentru multe orașe mari”, a spus afaceristul la ceremonia de lansare.

Localnicii așteaptă că în scurt timp vor avea acces la internet gratuit în tot orașul. „A promis și a făcut. Sper să nu fie doar pentru alegeri. Nu prea cred în asemenea gesturi sincere, dar sper să greșesc”, a mărturisit Andrei, un bărbat pe care l-am întâlnit la gara auto din oraș.

Shor a mai promis că oamenii vor circula cu transportul public gratuit, însă deocamdată acesta este cu plată, iar lumea se îmbulzește în microbuze la fel ca în Chișinău. „A promis că vom merge gratuit. Cred că pentru asta mulți și l-au votat. Poate nu toți vor putea călători fără bani, dar măcar să facă asta pentru pensionari, pentru că lor le este cel mai greu”, a comunicat Mihai, un alt bărbat cu care am vorbit la gara auto.

În centrul orașului oamenii erau mai sceptici. „Cam multe lucruri a promis el, dar unele chiar sunt greu de realizat. Trebuie să vină bani în bugetul orașului, nu poți face transportul public gratuit, poți doar să micșorezi costurile”, a subliniat o femeie, profesoară de liceu, care nu a dorit să-și facă public prenumele.

„Bine că l-a dus capul să fure, poate ne va da și nouă”

Noi am mers la Orhei marți, 16 iunie, când elevii susțineau ultimul examen de bacalaureat. La Liceul Teoretic „Alecu Russo” din centrul orașului o parte dintre tineri deja ieșise de la BAC. După ce s-au arătat indignați de acțiunile Maiei Sandu, ministrul Educației, aceștia au recunoscut că tot l-au votat pe Shor. „Priviți ce drumuri avem. El a promis că le va repara. Orașul nu este iluminat normal, el a zis că va face lumină. Tot cu dânsul pentru prima dată o echipă de fotbal din Orhei a câștigat campionatul. Este tânăr și ambițios și noi credem că poate schimba lucrurile. Chiar dacă este implicat în furtul miliardului, bine că l-a dus capul, poate ne va da și nouă bani…”. Mai puși pe glume sau mai serioși, dar acestea sunt părerile tinerilor care au votat pentru prima dată la alegerile locale.

Chiar dacă majoritatea orheienilor și-au dat votul pentru Ilan Shor, oamenii nu știu din ce partid acesta face parte și nici ce consilieri îl vor urma în primărie.

La alegerile locale din 14 iunie 2015, Ilan Shor a acumulat puțin peste 62 de procente din voturi. Numărul de alegători incluși în listele electorale de bază a fost de aproape 26500 de oameni, iar dintre aceștia, circa 8000 l-au votat pe Shor. Mişcarea Social-Politică Republicană „Ravnopravie”, formațiunea din care face parte primarul nou ales, a acumulat peste 40 la sută, ceea ce înseamnă că majoritatea consilierilor din cadrul primăriei vor fi din acest partid.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *