Cultură

Icoana Sfnta Maria Magdalena a ajuns la Olanesti

Sambata, la Biserica „Sfanta Parascheva” din satul Olanesti, raionul Stefan-Voda, a fost sfintita icoana „Sfanta Maria Magdalena” care, in sfarsit, a fost reintoarsa locasului sfant.

Icoana a ajuns la Olanesti dupa cateva decenii de peregrinari. Construita pana la 1800, cu mult inainte de ocuparea teritoriului Basarabiei de catre Rusia tarista, biserica romaneasca din Olanesti, Stefan-Voda, a fost distrusa de catre sovietici in perioada postbelica. Icoana „Sfanta Maria Magdalena”, datata din 1600, a fost salvata, ca printr-o minune, de catre Pintilie Vasiliev, care a daruit-o fratelui sau, Nichifor, un alt olanestean, general al armatei ruse, doctor habilitat in medicina, profesor universitar, membru corespondent al Academiei de Stiinte Medicale din Federatia Rusa.

Istoria acestei icoane am aflat-o de la Victor Captari, vicepresedintele Companiei „Vinaria Purcari”, originar din Costicenii regretatului scriitor si deputat Ion Vatamanu din Bucovina. La randul sau, acesta a aflat-o de la un alt bastinas, Alexandru Robu. Icoana s-a pastrat la Moscova mai bine de cateva decenii. Generalul Vasiliev, ne-a spus Victor Captari, a incercat sa reintoarca icoana bisericii din Olanesti, renovata in anii Miscarii de eliberare si renastere nationala. „Icoana a fost arestata de mai multe ori la vama, ca, in sfarsit, gratie unor oameni de buna-credinta, sa ajunga acasa. Printre acestia se numara colonelul-medic al Armatei Nationale a R. Moldova Ion Corcimaru, secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Mihai Capatana, colaboratoarea Ambasadei R. Moldova in Federatia Rusa, Cristina Kogalniceanu, olanesteanca Ina Balac, sotia generalului Vasiliev s.a.”, ne-a marturisit Victor Captari.

Apropo, icoana a avut de suferit in timpul incendierii bisericii de catre sovietici. Ea a fost salvata de generalul moldovean Nichifor Vasiliev si restaurata la atelierele din Sofrino, regiunea Moscova. Printr-o scrisoare adresata catre preotul Constantin al bisericii din Olanesti, sotii Nichifor si Ina Vasiliev au solicitat intoarcerea icoanei acasa. Aceasta s-a intamplat abia zilele trecute, cand ea a ajuns la Olanesti.

La manifestare au participat mai multe personalitati din orasul Chisinau, printre care acad. Gheorghe Ghidirim, scriitorul si deputatul Ion Hadarca, ex-ministrul Apararii Valeriu Plesca, precum si crestini din raionul Stefan-Voda.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *