Muzică

Ian Raiburg: „Când lumea pleca peste hotare, eu m-am întors acasă”

A activat în formaţiile „Fortuna” (conducător artistic – Oleg Milnştein), „Bucuria” (condusă de Boris Ivanov), „Constelaţia” (Valeriu Stepanciuc), „Real” (Ion Sucureanu) ş. a. A compus muzică aproape pentru toţi interpreţii de estradă de la noi: Olga Ciolacu, Anastasia Lazariuc, Ion Suruceanu, Nadejda Cepraga, Angela Bucico, Angela Ciumac ş. a. O perioadă a colaborat cu Filip Kirkorov, surorile Lidia şi Aurelia Rotaru, Aziza şi alţi artişti din întreg spaţiul ex-sovietic. Este distins cu mai multe titluri onorifice: artist emerit, maestru în artă şi artist al poporului.

Compozitorul şi interpretul Ian Raiburg este un nume cunoscut în R. Moldova, dar şi departe peste hotarele ei. „La început a fost destul de greu să mă afirm în calitate de compozitor de muzică uşoară. În anii ’80, toate piesele mele se cântau în întreg spaţiul sovietic de atunci, deşi eram încă un necunoscut. Nu în zadar se spune că muzica uşoară e, în acelaşi timp, una foarte grea. Cu ea a început Mihai Dolgan şi am continuat-o noi: Anatol Chiriac, Petre Teodorovici, Ion Aldea-Teodorovici, Ion Enache, Valentin Dânga ş.a.”, ne spune Ian Raiburg. „Clar de lună”, „Cumpăraţi flori”, „Astă seară”, „Un băiat iubea o fată” – sunt doar câteva dintre cele peste 300 de piese semnate de el care au devenit şlagăre. A colaborat mult cu poeţii Grigore Vieru şi Dumitru Matcovschi.

Timp de 17 ani, din 1991 până în 2006, Ian Raiburg s-a aflat în Statele Unite ale Americii. Acolo a continuat să compună muzică şi s-o interpreteze cu acelaşi har şi dăruire de sine. „Când lumea pleca peste hotare, eu m-am întors acasă. Din păcate, astăzi au rămas puţini dintre compozitorii de altădată. Şi tinerii interpreţi parcă sunt alţii. Adeseori îi întreb nedumerit: de ce cântaţi doar în limba engleză? Vreţi în Europa? Dar de ce să nu cântaţi în Europa, în limba română, despre Moldova? Oare ea nu este frumoasă? Ei au o altfel de mentalitate şi altfel înţeleg sensul vieţii…”, constată, cu tristeţe, compozitorul.

De-a lungul carierei sale, a înregistrat 17 CD-uri: „Eşti una pe pământ”, „Muzica e viaţa mea”, „Cântaţi cu mine”, „Şlagăre de azi şi de mâine”, „Ian Raiburg şi prietenii săi” ş. a. „Multe dintre acestea nu le mai am. Noroc de soţie, care mai ascunde câte un exemplar”, zice el. Patru albume le-a înregistrat în limba rusă. Două CD-uri le-a făcut cu Fuego, iar acum pregăteşte un album cu interpreta Silvia Chiţeriuc din România. Acum lucrează la un CD propriu. Acesta va fi cel de-al XIX-lea album al său.

Visează la o seară de creaţie pe care o va organiza, probabil, împreună cu prietenul său, Ion Suruceanu. Pe 7 ianuarie, Ian Raiburg a împlinit 60 de ani. Îi dorim multă-multă sănătate, succese, iar cântecelor sale – o viaţă cât mai lungă! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *