Actualitate

Hoţii de buzunare atacă transportul urban!

Şoferul şi pasagerii trebuie să aştepte poliţia

Adrian Jovmir, responsabil pentru relaţiile cu publicul la Comisariatul general de poliţie, ne-a spus că, în cazul în care pasagerul a descoperit că i-a dispărut un bun personal, el trebuie să anunţe şoferul unităţii de transport, care este obligat să oprească. Partea vătămată apelează îndată la 902 şi comunică poliţiei despre furt, care va trimite la faţa locului un echipaj al forţelor de ordine. „Poliţiştii audiază partea vătămată şi martorii. De obicei, colaboratorii poliţiei care se ocupă cu reţinerea pungaşilor, îi cunosc pe aceştia la faţă, pentru că majoritatea lor au fost reţinuţi de 10-15 ori”, a explicat Jovmir, menţionând că „şoferul trebuie să înţeleagă că, aşteptând cinci-şapte minute, va uşura munca colaboratorilor de poliţie şi va ajuta persoana vătămată să-şi recapete bunurile”.

În cazul în care persoana descoperă tocmai acasă că-i lipsesc actele, partea vătămată trebuie să se adreseze la unitatea de gardă a sectorului de poliţie unde este domiciliat cu o plângere în care va indica suma bunurilor furate. Poliţia va începe investigaţiile. În unele cazuri, făptaşii prinşi pentru alte infracţiuni s-au dovedit a fi implicaţi şi în furtul bunurilor unor anumite persoane.

Problema orelor de vârf…

Vladimir Vdovicenco, administratorul şi mecanicul rutei nr. 129, susţine că, teoretic, şoferul trebuie să oprească la solicitarea persoanei căreia i s-a furat ceva, dar în orele de vârf aşa ceva nu-i posibil, pentru că pasagerii se grăbesc la serviciu. „Încearcă să opreşti microbuzul pentru vreo douăzeci de minute în orele de vârf! Pasagerii se vor revolta că întârzie la serviciu. Odată, am fost nevoit să-i plătesc 200 de lei unei doamne pentru că a întârziat la serviciu şi administraţia întreprinderii la care lucra i-a reţinut din salariu. Închipuiţi-vă că, în acel caz, toţi pasagerii procedau ca ea. Cred că anume călătorii trebuie să fie mai atenţi. Noi îi atenţionăm să aibă grijă de buzunare şi de genţi prin microfon, prin mesaje difuzate sau afişate în salon. Sigur, în caz de furt, ar fi bine să aşteptăm poliţia, dar e complicat, hoţul poate să arunce pe podea ceea ce a furat şi nimeni nu mai dovedeşte nimic”, a spus Vdovicenco. Tot el a menţionat că unii pasageri afirmă că şoferii sunt în cârdăşie cu hoţii, „ceea ce nu-i adevărat, în foarte multe cazuri hoţii atacă chiar şi şoferii, situaţie care trebuie să fie mediatizată, pentru a atenţiona mereu pasagerii”.

Actele furate sunt aruncate prin parcuri…

Adrian Jovmir recomandă pasagerilor: să evite transportul public supraaglomerat, anume atunci pungaşii devin mai activi; să fie mai atenţi faţă de persoanele care au un comportament suspect; înainte de a urca în transport, să pregătească banii din timp, să nu scoată portmoneul în văzul tuturor; să nu ţină telefoanele mobile sau alte bunuri în buzunarele hainelor sau în geanta atârnată neglijent pe umăr; majoritatea hoţilor de buzunare sunt îmbrăcaţi elegant şi nu se evidenţiază prin gesturi; în Chişinău, hoţii sunt foarte activi pe rutele 115, 160, 175, 129…
…Peste câteva zile, buletinul vecinei mele Elena a fost găsit în Parcul Catedralei de către Ion Călăraş, un poliţist care patrula prin regiune. El spune că foarte des găseşte acte aruncate prin parc şi ştie că, în mare parte, lucrul acesta îl fac hoţii de buzunare. Actele mele le-a găsit un taximetrist. El mi le-a întors la o lună de când mi-au fost furate cu tot cu portmoneul în care hoţul… nu găsise niciun ban.

Pungăşia se pedepseşte, conform articolului 192 al Codului Penal, cu amendă în mărime de la 300 la 500 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani. Aceeaşi infracţiune, săvârşită de două sau mai multe persoane, se pedepseşte cu închisoare de până la patru ani, cu amendă în mărime de la 200 la 1000 de unităţi convenţionale. Pungăşia săvârşită în proporţii mari şi deosebit de mari se pedepseşte cu închisoare de la patru la zece ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *