Cultură

Haruki Murakami are o cotă de 4 la 1 şi este principalul favorit la câştigarea premiului Nobel pentru literatură

Cu mai puţin de o săptămână înainte de anunţarea laureatului Nobel pentru literatură din acest an, numele unor scriitori celebri pe plan internaţional, precum japonezul Haruki Murakami, au cote extrem de apropiate în acest an la casa de pariuri Ladbrokes.

Academia Suedeză este instituţia care decernează în fiecare an premiul Nobel pentru literatură unui autor care, potrivit testamentului lui Alfred Nobel ”a creat în domeniul literaturii cea mai remarcabilă operă într-o direcţie idealistă”. Deocamdată, Academia Suedeză – una dintre Academiile Regale din Suedia – nu a dezvăluit data oficială la care va anunţa numele câştigătorului premiului Nobel din acest an. Însă Per Wästberg, membru al Academiei Suedeze, a declarat presei suedeze că numele laureatului va fi anunţat pe 13 octombrie, negând totodată informaţiile potrivit cărora data iniţială – 6 octombrie – a fost amânată din cauza dezacordurilor dintre membrii instituţiei în privinţa câştigătorului. Joi, favoritul casei de pariuri Ladbrokes la câştigarea premiului Nobel pentru literatură, cu o cotă de 4 la 1, era popularul scriitor nipon Haruki Murakami.

Pe locul al doilea se află un alt autor care apare cu regularitate în topul favoriţilor la premiul Nobel, poetul sirian Adonis, cu o cotă de 6 la 1. Pe poziţia a treia se afla Philip Roth – în ciuda faptului că romancierul american a anunţat în urmă cu câţiva ani că renunţă la scrierea de romane -, cu o cotă de 7 la 1. Casa Ladbrokes l-a plasat pe scriitorul kenyan Ngugi wa Thiong’o pe locul al patrulea, cu o cotă de 10/1, prolifica scriitoare americană Joyce Carol Oates ocupă locul al cincilea, cu o cotă de 14 la 1, iar albanezul Ismail Kadare şi spaniolul Javier Marias împart locul al şaselea cu o cotă egală de 16 la 1.

Mai mulţi scriitori, precum irlandezul John Banville – premiat cu Man Booker, portughezul Antonio Lobo Antunes, norvegianul Jon Fosse, poetul coreean Ko Un, romancierul maghiar Laszló Krasznahorkai şi cel argentinian Cesar Air, au primit o cotă egală – 20 la 1. Potrivit sitre-ului newrepublic.com, scriitorul român Mircea Cărtărescu face parte dintr-un grup de scriitori care au primit o cotă de 33 la 1. În acest grup se mai află poeta estoniană Doris Kareva, romancierul şi jurnalistul catalan Juan Marsé, autorul norvegian de proză scurtă Kjell Askildsen şi scriitorul italian Claudio Magris. ”Murakami e din nou în frunte – este acolo în fiecare an, dar admiratorii lui, mai mult ca niciodată, cred că 2016 ar putea fi anul lui”, a declarat Alex Donohue, purtător de cuvânt al casei Ladbrokes. ”Banville este cel mai bine susţinut outsider; a ajuns la 20/1 de la 33/1”, a adăugat el. Bob Dylan are o cotă de 50 la 1. Academia Suedeză nu oferă niciodată un indiciu despre numele scriitorilor avuţi în vedere pentru acest premiu în perioada ce precede anunţarea câştigătorului. O listă scurtă cu numele finaliştilor este dezvăluită după 50 de ani de la anunţarea câştigătorului.

Aşadar finaliştii de la Nobelul pentru literatură din 2016 vor fi cunoscuţi abia în anul 2066. Pe parcursul ultimilor 10 ani, favoritul desemnat de Ladbroke în momentul închiderii pariurilor a reuşit să câştige premiul Nobel în patru ocazii. Potrivit Ladbroke, ”în medie, la suspendarea pariurilor sau la începutul unei curse, favoritul câştigă în 30% din cursele de cai”. Câştigătoarea premiului Nobel pentru literatură de anul trecut, scriitoarea bielorusă Svetlana Aleksievici, avea o cotă de 2/1 la închiderea pariurilor.

Tiparul acestei situaţii s-a repetat şi cu alţi laureaţi ai premiului. În 2011, poetul suedez Tomas Tranströmer avea o cotă de 4/6, scriitoarea germană de origine română Herta Müller a avut în 2009 o cotă de 3/1, iar în 2008 scriitorul francez JM Le Clézio avea o cotă de 2/1. În şapte ani din ultimii zece, laureatul Nobel se afla în Topul 3 al favoriţilor întocmit de casa Ladbroke în momentul închiderii pariurilor. După ce a realizat un studiu, ce a constat în analizarea de către site-ul Smartbets.com a datelor oficiale referitoare la pariurile efectuate începând din 2005 şi până în prezent, casa Ladbrokes a descoperit că în 91% din cazuri, câştigătorul Nobel a avut o cotă mai mică de 10 la 1 în momentul suspendării pariurilor. Potrivit aceluiaşi studiu, cota laureatului Nobel scade, în medie, cu 32% în săptămâna ce precede anunţul oficial al Academei Suedeze.

De patru ori, potrivit Ladbrokes, cota câştigătorului a scăzut dramatic faţă de cota sa de deschidere: în 2008, când Le Clézio a câştigat, cota lui de deschidere a fost de 14/1 şi cota de închidere a fost de 2/1; î 2009, când Herta Müller a câştigat, cota ei a fost la deschiderea pariurilor de 50 la 1 şi a scăzut în momentul suspendării pariurilor la 3 la 1; în 2011, cota poetului Tomas Tranströmer a crescut iniţial de la 4/1 la 12/1 şi apoi a scăzut la 4/6. În 2015, cota scriitoarei Svetlana Aleksievici a scăzut de la 5/1 la 3/1. ”Desigur, sunt şi alţi autori ale căror cote vor scădea şi alţii ale căror cote vor creşte.

Totuşi, într-o singură ocazie a existat o scădere considerabilă a cotei în cazul unui autor care nu a câştigat: Svetlana Aleksievici, a cărei cotă din 2013 a scăzut de la 50/1 la 4/5/. În cele din urmă, Svetlana Aleksievici a câştigat premiul în 2015”, au reamintit reprezentanţii casei Ladbrokes. Haruki Murakami, renumit pe plan mondial pentru viziunea lui neconvenţională şi, adeseori, deziluzionată asupra vieţii moderne, se exprimă rar în public, evită interviurile şi refuză apariţiile la televiziune, reacţionând însă, uneori, în urma unor evenimente tragice. Pasionat de cursele de alergări pe distanţe lungi, romancierul nipon a scris în The New Yorker un articol emoţionant după dublul atentat comis în timpul Maratonului de la Boston din 2013.

Cu ocazia unei gale organizate în Spania, s-a exprimat împotriva energiei nucleare după tragicul accident produs în 2011 la centrala din Fukushima şi a sprijinit revoltele studenţilor din Hong Kong organizate în 2014. Seismele şi consecinţele lor au reprezentat tema principală a volumului său de nuvele ”După cutremur”, scris în urma seismului devastator din Kobe, care a făcut peste 6.400 de victime în acest oraş din sud-vestul Japoniei, în 1995. Scriitorul japonez Haruki Murakami, născut pe 12 ianuarie 1949, a devenit cunoscut pe plan internaţional cu romanul ”Pădurea norvegiană”, publicat în 1987.

Printre alte romane celebre ale sale se numără volume precum ”În căutarea oii fantastice”, Iubita mea, Sputnik”, ”Kafka pe malul mării”, ”Cronice păsării-arc” şi ”1Q84”. În ultimii ani, numele lui a fost inclus frecvent pe lista favoriţilor la premiul Nobel pentru literatură. Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, ce a fost acordat cercetătorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor David Thouless, Duncan Haldane şi Michael Kosterlitz pentru descoperiri teoretice în domeniul tranziţiilor de fază şi fazelor topologice ale materiei. În mod traditional, premiul Nobel pentru literatură va fi decernat la o dată ce este comunicată cu doar câteva zile înainte de anunţul oficial. De regulă, acest premiu este anunţat într-o zi de joi. În 2016, Nobelul pentru literatură ar putea fi atribuit pe 6 sau 13 octombrie. Premiul Nobel pentru pace, singurul care este atribuit de Norvegia, a fost anunţat vineri, 7 octombrie, şi a fost atribuit preşedintelui columbian Juan Manuel Santos.

Luni, 10 octombrie, va fi atribuit premiul Nobel pentru economie.

sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *