Cultură

Haralambie Corbu si aurul propriei toamne

„Unuia dintre cei mai intelepti si cumpatati dintre fostii mei studenti, Haralambie Corbu, care, prin munca asidua de zi la zi, a obtinut succese notabile in stiinta literara si filologica in general, publicand lucrari de prestigiu, dar care, in acelasi timp, duce greaua povara de coordonare a activitatii stiintifice a tuturor socio-umanistilor” – sunt cuvinte pe care, cu 15 ani in urma, vestitul lingvist Nicolae Corlateanu le adresa lui Haralambie Corbu, doctor habilitat in filologie, profesor universitar, care a implinit recent onorabila varsta de 80 de ani.

Cu aceasta ocazie, la Academia de Stiinte, a avut loc o conferinta stiintifica consacrata vietii si activitatii savantului. „Haralambie Corbu mi-a fost conducator stiintific. El are doua pasiuni mari in viata – opera lui Vasile Alecsandri si cea a lui Mihai Eminescu. A demonstrat ca, prin munca asidua, omul isi umple existenta cu sens si optimism”, a spus in cuvantul sau Ala Zavadschi, lector universitar. Iar Gheorghe Duca, presedintele ASM, a precizat: „Maestrul Corbu poate fi numit decanul criticii si istoriei literare in R. Moldova”.

Mesaje de salut si urari de bine la adresa sarbatoritului au sosit si de pe alte meleaguri, inclusiv din partea compozitorului Eugen Doga si a Institutului de Literatura Universala din Moscova. La conferinta omagiala au fost prezentate trei comunicari stiintifice: Nicolae Biletchi – „Omul si savantul in valtoarea vietii”, Ala Zavadschi – „Povara timpului si a cercetarii”, Pavel Balmus – „Vasile Alecsandri in viziunea lui Haralambie Corbu”.

„La o varsta ca aurul toamnei, maestrul munceste si se grabeste incet”, a spus academicianul Anatol Ciobanu.
Tot in cadrul conferintei stiintifice, a fost lansata cartea „Vasile Alecsandri si teatrul”, editata cu sustinerea Institutului de Filologie. Cartea este o reeditare a volumului „Dramaturgia lui Vasile Alecsandri” de H. Corbu, aparut in 1962.

Haralambie Corbu este autorul a peste 650 de articole stiintifice, a semnat 25 de carti, fiind totodata coautor si redactor stiintific a 80 de lucrari colective. A participat cu rapoarte si comunicari stiintifice la 200 de conferinte si simpozioane stiintifice nationale si internationale, a pregatit zece doctori in filologie. Activitatea sa stiintifica a fost apreciata cu Premiul de Stat al R. Moldova (1985), titlul onorific „Om emerit” (1996), medaliile „Mihai Eminescu” si „Dimitrie Cantemir” (2000) si Premiul „Savantul anului” in domeniul stiintelor umaniste (2005).

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *