Moldova

Guvernul Republicii Moldova face lobby la UE pentru regimul separatist de la Tiraspol

Recent, prim-ministrul R. Moldova Gavrilița a confirmat public că Guvernul Republicii Moldova a solicitat deja Comisiei Europeane să permită aducerea în Republica Moldova a deșeurilor uzate, asumându-și că vor fi respectate toate cerințele impuse de UE, printre care, capacitatea necesară pentru a le gestiona în mod durabil și realizarea unui audit independent al întreprinderii la care vor merge deșeurile. Astfel, de facto regimul de la Chișinău face lobby pentru REGIMUL SEPARATIST care controlează UM Râbnița.

RISE.MD a scris aici că Uzina din Râbnița a trecut sub controlul așa-numitei RMN, lucru care arată clar că Guvernul de la Chișinău face lobby la Bruxelles în favoarea regimului separatist.

„Într-adevăr am acționat conform interesului național care prevede protejarea pieței Republicii Moldova și crearea de oportunități în Republica Moldova, dvs cunoașteți că avem investitori care sunt gata să investească în domeniu prelucării metalelelor în dreapta Nistrului, mai mult ca atât, deci aceste importuri au cerința ca să corespundă legislației naționale care prevede autorizație de mediu și alte instrumente care sunt la dispoziția Guvernului Republicii Moldova, nu putem vorbi doar despre interesele care există pe partea stângă a Nistrului. Dacă vom avea acces și vom verifica – vom putea lua decizii în privința unor autorizări sau documente care țin de autoritățile constituționale, dacă nu, atunci nu”, a declarat Premierul Gavrilița fără să explice în ce constă interesul național ca o fabrică să producă oțel folosind gaz pe care nu-l plătesc.

Uzina Metalurgică din Râbnița importa până în noiembrie 2021 de pe piața UE circa 70% și doar 30% de pe local. În luna septembrie, din România – stat UE, uzina a adus 42 de mii de tone, iar în octombrie – 44 de mii de tone de fier uzat, cantități ce îi permit în prezent să funcționeze, având încă stocuri.

Presa pro-guvernamentală nu scoate un cuvând despre acest lucru absolut scandalos. Amintim că în trecut, RISE.MD a o publicat o investigație care arăta că Pavel Filip (ex-premier PDM) a făcut un lobby similar pentru UM Râbnița, când se ruga de autoritățile de la Kiev să scoată sancțiunile impuse fabricii separatiste. Atunci, presa de „opoziție”, care astăzi lucrează pentru Maia Sandu și PAS a dedicat un spațiu amplu acestui subiect, acum ea tace mâlc.

Vrem să înțelem clar ce are în vedere Gavrilița când spune că vrea să „protejeze piața”, la ce se referă? Care este interesul național al R. Moldova, ca separatiștii să exporte metal și să aibă valută? Supraviețuirea separatiștilor și menținerea acestui status quo este interesul național? Gavrilița și Spînu ar trebui să ne explice câți bani plătește acea Uzină în bugetul R. Moldova și câți bani ajung la bandiții lui Krasnoselski.  

Nu ne așteptăm să primim un răspuns în acest sens, Guvernarea e surdă. Nu ne așteptăm să ne explice cum stau lucrurile nici avocații acestei guvernări din Bruxelles, precum Siegrfied Mureșan sau Dragoș Tudorache. În schimb, credem că fostul studentul de la Moscova și Budapesta, Nicu Popescu este mulțumit de cum Natalia Gavrilița luptă pentru… interesul național. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *