Guvern

Guvernul Filat majorează salariile profesorilor

Astfel, dacă până în prezent, pe perioada vacanţelor, cadrele didactice primeau doar salariul de funcţie şi sporul pentru vechime în muncă, începând cu 1 septembrie 2010, această categorie de salariaţi va primi salariul mediu pe parcursul întregului an şcolar, inclusiv în perioada în care elevii se află în vacanţă. Este vorba despre plata pentru gradul didactic, pentru dirigenţie, pentru controlul lucrărilor scrise şi administrarea cabinetelor.

Pentru implementarea acestei iniţiative se vor aloca 33 mln. lei, cea mai mare parte dintre care (27,7 mln. lei) va fi pentru grad didactic.
Hotărârea de guvern soluţionează şi problema legată de salarizarea metodiştilor din cadrul instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, aceştia fiind incluşi în categoriile de salarizare 13, 14.

În plus, se prevede ajustarea la prevederile legale a salarizării personalului didactic, inclusiv a instructorilor şi maiştrilor-instructori. Salariul pentru personalul fără studii medii de specialitate va fi stabilit în mărime de 80% din salariul cadrelor didactice cu studiile respective, iar pentru personalul cu studii superioare incomplete – în mărime de 80% din salariul lunar pentru cadrele didactice cu studii superioare.
Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că, în urma măsurilor prevăzute în Programul de stabilizare şi relansare economică a ţării, guvernul a identificat posibilitatea de a revedea modul de salarizare a cadrelor didactice, în sensul asigurării unor venituri mai mari profesorilor şcolari.
„Capacitatea financiară a guvernului de a salariza cadrele didactice în cuantum deplin pe parcursul întregului an de studii vine să demonstreze faptul că economia ţării revine pe o pistă ascendentă şi că acţiunile întreprinse de guvern în acest sens încep să dea roade”, a menţionat prim-ministrul Vlad Filat.

De menţionat că salariile profesorilor şcolari urmează să fie din nou majorate la 1 ianuarie şi 1 septembrie 2011. Pentru ambele tranşe va fi alocată o sumă de 430 milioane de lei.

Astfel, de la 1 ianuarie 2011, salariile profesorilor vor fi majorate cu 12,5%, iar de la 1 septembrie – cu alte 12,5%. În total, majorarea salariilor pentru anul 2011 este preconizată să fie de circa 25%.

Anterior, guvernul a majorat salariile profesorilor şcolari cu 24%, hotărâre care s-a aplicat începând cu 1 septembrie 2009.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *